- Thursday, 23 November 2017
- Written by Lucian Gherguș
- Hits: 4878
În urmă cu aproximativ trei luni, Primăria Pitești acorda o autorizație de construire pentru un complex rezidențial de anvergură, care cuprinde peste 150 de apartamente, lângă supermarketul Lidl (zona Bere).
Este vorba despre construcţia a trei blocuri turn, două de 8 etaje si unul de 9 etaje. Toate aceste trei blocuri turn însumează 153 de apartamente şi spaţii comerciale, suprafaţa comercială fiind de 570 mp. În vecinătatea blocurilor, proiectul mai prevede și construcția unei parcări supraterane cu trei nivele. De altfel, conform Planului Urbanistic de Detaliu, aprobat de Consiliul Local Piteşti, în urmă cu aproximativ 3 luni, noul complex rezidenţial va avea 182 locuri de parcare: 112 de locuri în parcajul suprateran şi 70 locuri de parcare pe teren.
Numai că, deși era un complex foarte mare de locuințe, dezvoltatorul imobiliar a reușit să obțină într-un timp relativ scurt toate avizele de construire, în vreme ce alții care îndeplinesc toate cerințele stau cu anii să primească avizele necesare, fiind vorba și de construcții mult mai mici.
Dar totuși, să considerăm că acest dezvoltator a fost un norocos și autoritățile i-au permis să înceapă lucrările într-un timp foarte scurt, fără a se mai efectua studii mai amănunțite. Deși dezvoltatorul a fost norocos, nu același lucru putem să spunem de locatarii blocurilor din vecinătatea șantierului.
Azi am putea spune că acești locatari au fost la un pas de o tragedie. Mai exact, o macara montată pe șantierul respectiv a fost la un pas de prăbușire după ce terenul pare că a cedat sub greutatea acesteia. Sigur, se poate spune că este de vină și un eventual ,,Dorel” care a săpat chiar lângă macara, însă terenul nu trebuia să cedeze. După cum puteți observa în imagine terenul este destul de mlăștinos, motiv pentru care a și cedat greutății acestei macarale, din imaginea alăturată.
În urma acestui incident ce se putea încheia tragic, toți angajații și clienții magazinului Lidl au fost evacuați, dar și locatarii unei scări de bloc pentru a evita eventualele tragedii omenești.
Astfel nu putem să nu ne întrebăm dacă terenul respectiv, care nu a suportat o macara, oare va suporta blocurile-mastodont?
Dragi autorități, oare nu ar trebui să fim mai precauți când acordăm autorizații de construire pentru asemenea proiecte? Totuși, vorbim de vieți omenești, sau pentru voi nu au nicio importanță asemenea ,,lucruri mărunte”? Nu spun că în acest caz ar fi vorba de corupție, însă cu siguranță este vorba de neglijență în serviciu.
# Felicitări prefectului de Argeș
Imidiat după aflarea acestui incident, prefectul județului Argeș, Emilian Dragnea, a venit la fața locului pentru a se asigura că totul este sub control. Însă nu același lucru putem spune de reprezentanții Primăriei Pitești, care probabil s-au ascuns cu toții pe sub birouri de frica macaralei respective, deși aveau o parte din vină.
,,Este vorba de o clădire destul de mare. Există acest risc ca macaraua să fie în cădere, însă în acest moment se fac elemente de asigurare a acestei macarale cu sprijinul unui troliu, cu sprijinul unui excavator pentru a o ține ca să nu afecteze blocul de locuințe și magazinul de lângă acest șantier, în eventualitatea unei prăbușiri. Soluția finală este demontarea acesteia și montarea pe un alt postament în situația în care se va mai da aviz pentru continuarea lucrărilor. Vom verifica documentația care a stat la baza aprobării acestei construcții. Vom urmării elementele luate în calculul aprobării acestei construcții sau poate a fost o problemă de montaj a macaralei. Vom vedea dacă vor mai continua aceste construcții” a precizat prefectul județului Argeș, Emilian Dragnea, venit la fața locului pentru a se asigura că totul este sub control.
Locatarii din blocurile vecine acestui șantier spun că pe locul unde se vrea să se construiască aceste impunătoare blocuri au existat pe vremuri mai multe izvoare, de unde și terenul extrem de mlăștinos. Ba mai mult, în locul respectiv, cu mult timp în urmă a existat și o hazna de piei de animale, mai spun cei mai învârstă locatari ai blocurilor vecine.
Curios este faptul dacă înainte de începerea acestei construcții s-au făcut și anumite studii geo de unde să reiasă posibilitatea construiri unor blocuri cu 8-9 etaje.
Popular Articles
- Most read
Publicitate