- Sunday, 16 July 2017
- Written by Lucian Gherguș
- Hits: 7616
În urma articolului ,,Şoc pe piaţa gunoaielor argeşene! Primarul Virgil Baciu vrea să promoveze o alternativă la monopolul creat de ADI Servsal Argeş”, am fost contactați chiar de șeful Serviciului Public de Salubrizare Băiculești, Constantin Botan, (foto dreapta) care ne-a explicat exact toate episoadele încercării de distrugere a acestui serviciu public în favoarea unei firme private, chiar dacă respectivul serviciul înregistrează performanțe.
Toate aceste acțiuni pe care urmează să vi le prezentăm seamănă izbitor de mult cu privatizările păguboase care au avut loc în România, începând cu anii '90, în care statul a ieșit în pierdere.
Așa cum spuneam în acel articol, publicat în urmă cu aproximativ o săptămână, Serviciul Public de Salubrizare Băiculești a fost la un pas de desființare, încercându-se atribuirea acestuia unei firme private, în speță, societății Financiar Urban, în spatele căreia se află magnatul Gheorghe Văsîi.
Acest serviciu din comuna Băiculești funcționează începând cu anul 2009, fiind implementat pe fonduri europene ca un proiect pilot, în vederea unui exemplu de bună practică și pentru celelalte localități.
Așa se face că, în momentul de față, în localitatea Băiculești se respectă toate condițiile de mediu impuse de Uniunea Europeană în ceea ce privește reducerea cantității de deșeuri, dar și creșterea gradului de colectare a deșeurilor reciclabile, conform coordonatorului serviciului public local, Constantin Botan.
Ba mai mult, în cei 8 ani de activitate, Serviciul Public de Salubrizare Băiculești nu a primit un leu sancțiune de la Garda de Mediu, chiar dacă în toată această perioadă au fost făcute 25 de verificări în localitate de către comisarii instituției de control. Toate aceste raporturi încheiate de comisarii Gărzii de Mediu, așa cum spune și Constantin Botan, reprezintă cartea de vizită a Serviciului Public de Salubrizare Băiculești.
Și prețul practicat de acest serviciu este sub cel al operatorului regional desemnat prin licitație de către ADI Servsal. Dar cu toate acestea, aici se pare că primează alte interese decât cele ale comunității.
Numai dacă ne-am referi la principiul economicității, după care în mod normal ar trebui să se ghideze instituțiile publice, am observa faptul că în cazul de față nu se respectă. Spunem asta pentru că, dacă Serviciul Public de Salubrizare Băiculești ar fi atribuit firmei Financiar Urban, atunci familiile din acestă localitate cu mai mulți membri ar trebui să plătească mai mult pentru colectarea și transportul gunoiului menajer.
,,Am căutat să respectăm legea și ne-am îndeplinit sarcinile”, spune Constantin Botan, șeful Serviciului de Salubrizare Băiculești.
# Presiuni făcute de Gabriel Moiceanu, directorul ADI Servsal Argeș, pentru desființarea acestui serviciu
Îl vedem frecvent pe Gabriel Moiceanu cum se laudă cu proiectul ,,Managementul integrat al deșeurilor solide în județul Argeș” și cu așa zisele realizări ale modului de implementare, deși inspectorii Curții de Conturi au descoperit adevărate ,,găuri negre” în bugetele UAT-urilor din Argeș, din cauza modului de desfășurare al acestui proiect.
Dar cu toate acestea, să admitem că directorul ADI Servsal Argeș are dreptate și vrea cu adevărat binele comunității.
Numai că, ce să vedeți, în toată această schemă mai apare un domn pe fir, care demontează intențiile bune ale lui Moiceanu.
Astfel, Constantin Botan, șeful Serviciului de Salubrizare Băiculești îl acuză pe Moiceanu că face presiuni pentru desființarea serviciului pe care îl conduce, în ciuda faptului că acest serviciu, așa cum spuneam mai sus, a înregistrat performanțe din toate punctele de vedere: de la performanțe economice până la respectarea tuturor condițiilor pe mediu impuse de Uniunea Europeană.
,,Începând cu anul 2010, domnul Moiceanu a venit și a făcut presiuni asupra Consiliului Local și asupra autorității publice locale pentru a ne asocia. Cu toate acestea, după vreo trei vizite, a obținut hotărârea de asociere. Deci și comuna Băiculești a devenit membră ADI Servsal Argeș. Punctul forte al dumnealui a fost că nu mai aveam unde să depozităm gunoiul în cazul în care nu ne asociam, iar domnii consilieri au cedat, auzind acestea. În 2015 iar au venit cu presiuni pentru a delega serviciul, asta desi noi funcționam foarte bine.
La un moment dat, după vreo trei ședințe consecutive a venit (n.r. Moiceanu) și i-a spus domnului primar Nicolae Dragnea că este nevoit să ne excludă din asociație dacă nu dăm hotărârea de delegare. Atunci domnul primar nu a fost de acord să iasă din ADI Servsal Argeș, dar nici să delege serviciul. După care, domnul Moiceanu și domnul primar au ajuns la un compromis și au introdus pe Hotărârea de Consiliu un amendament care spune că delegarea serviciului se va face la expirarea licenței sau la solicitarea Consiliului Local.
După 6 luni, au venit iar și au solicitat hotărârea de atribuire și de încheiere a contractului cu Financiar Urban. Atunci consilierii au refuzat acest lucru”, ne-a declarat Constantin Botan, șeful Serviciului Public de Salubrizare Băiculești.
# ,,Aici apare și o infracțiune”
Totodată, Botan mai atrage atenția și asupra faptului că Financiar Urban a comis o infracțiune prin solicitarea licenței de salubrizare pentru localitatea Băiculești, aceasta deși nu aveau niciun contract încheiat cu UAT-ul respectiv. Astfel s-a creat chiar și un caz unic în România reprezentat de o localitate pentru care există două licențe de salubrizare în același timp!
,,Aici apare și o infracțiune pentru că au depus la ANRSC solicitare în vederea obținerii licenței inclusiv pentru comuna Băiculești, fără a avea în documentație Hotărârea de Consiliu și contractual încheiat de Primar cu Financiar Urban. Deci, ei în documentație, la fiecare localitate, trebuia să aibă Hotărârea Consiliului Local și contractul încheiat între Financiar Urban și localitatea respectivă, iar la Băiculești nu există așa ceva și cu toate acestea ANRSC-ul le-a eliberat licență. Nu a mai existat în România două licențe pentru aceeași localitate. Noi avem licență din 2015 și expiră în 2020, iar Financiar Urban are și ea licență pe UAT Băiculești obținută anul trecut, în 2016. Faptul acesta l-au remarcat și cei de la ANRSC, astfel că pe 22 februarie a.c. ne-au trimis adresă prin care solicitau să facem cerere pentru retragerea licenței deoarece operatorul regional a câștigat licitația și noi trebuie să depunem armele ca pe vremea turcilor”, ne-a mai povestit șeful Serviciului Public de Salubrizare Băiculești.
# ,,A spus că nu mai poate să obțină fonduri de la Ministerul Dezvoltării dacă nu este de acord cu predarea serviciului”
Așa cum spuneam despre privatizările păguboase și despre felul cum se proceda pe linie de partid, iată că și în acest caz, dacă se adeverește ce spune Constantin Botan, situația este asemănătoare, dăunătoare am putea spune, din punct de vedere moral, societății noastre. Nu mai putem să plecăm capul pentru că așa spune partidul, dar iată, se pare, mai avem asemenea cazuri.
,,Astfel, eu nu am fost de acord cu solicitarea celor de la ANRSC și le-am făcut un răspuns, la această adresă.
Răspunsul acesta a fost semnat de mine și de domnul secretar pentru că domnul primar nu a fost de acord să-l semneze. A pus că nu mai poate să obțină fonduri de la Ministerul Dezvoltării dacă nu este de acord să predea serviciul.
Astfel, pe 28 iunie, domnul primar, prin intimidare și prin faptul că sunt 7 consilieri de la PSD, a fost ferm convins că va reuși să delege serviciul și a introdus un proiect de hotărâre de delegare a serviciului.
Am fost nevoit să fac adrese și la ANRSC și chiar la Consiliul Concurenței pentru că nu este firesc să predai serviciul la o firmă concurentă în condițiile în care nu ne sunt acordate aceleași șanse. În contractul cu Financiar Urban, pe care l-a primit Primăria Băiculești, sunt stabilite inclusive tarifele. Astfel, oamenii din Băiculești ar trebui să plătească 4 lei de persoană. Noi dacă am aplica aceste tarife am avea un profit de peste 50 mii lei, bani care ar rămâne la Primărie. Sunt nevoit să fac mereu memorii și să vin cu documente pentru a informa fiecare consilier.
În felul acesta am reușit să conving 10 consilieri care să se opună delegării serviciului, din 14 prezenți.
După aceea, domnul primar a luat pe fiecare în parte și astfel au mai cedat 3 consilieri, încălcând și Legea 215 prin faptul că a repetat votul. În final a fost 7 la 7, dar tot s-a respins. După care a continuat să denigreze serviciul.
Suntem supuși la un stres fantastic și cu toate acestea rezistăm. Rezistăm pentru că avem în spate legea. Ne prevalăm de lege, pe când domnul primar este în conflict cu legea.
Este evident faptul că, dacă deleagă serviciul, este o infracțiune pentru că serviciul funcționează, are performanțe şi niciodată nu o să aibă costuri mai mici o societate privată, un S.R.L, decât un serviciu propriu”, ne-a mai declarat Constantin Botan, șeful Serviciului Public de Salubrizare Băiculești.
# Ce spune Consiliul Concurenței
Astfel, fiind presat din toate părțile, Botan și-a căutat dreptatea și la Consiliul Concurenței, înaintând o adresă prin care semnala aceste demersuri ale reprezentanților ADI Servsal Argeș, făcute în complicitate cu primarul comunei Băiculești.
,,Am fost nevoit să cer părerea și celor de la Consiliul Concurenței cu privire la delegarea Serviciului Public de Salubrizare Băiculești. Astfel, am primit un răspuns cât se poate de concludent. Reprezentanții Consiliului Concurenței spun că nu se poate delega serviciul fără avizul lor. Iar ca să obțină avizul are nevoie de 11 puncte pe care trebuie să le îndeplinească. Unul din aceste puncte se referă la faptul că se poate atribui serviciul actual doar în cazul în care nu mai satisface nevoile comunității”, mai spune Botan.
# Gabriel Moiceanu, admonestat de actualul administrator al județului Argeș, Maria Dinu
Un alt episod interesant al acestei acțiuni de desființare a Serviciului Public de Salubrizare Băiculești, după cum ne-a relatat șeful serviciului, s-a consumat în luna ianuarie a.c., când Moiceanu a fost admonestat chiar de Maria Dinu, actualul administrator al județului Argeș, care pe atunci ocupa funcția de consilier al președintelui C.J. Argeș, Dan Manu.
,,În ianuarie am făcut 3–4 adrese pentru că nu mai aveam voie să ducem gunoiul la Albota, la Girexim. Atunci, l-am rugat pe domnul primar, pentru că la vremea respectivă eram în relații normale, și am mers la Pitești, la domnul președinte Manu. Numai că nu am mai apucat să discutăm cu domnul președinte pentru că doamna Maria Dinu l-a chemat pe Moiceanu și l-a întrebat de ce intenționează să strice un lucru care funcționează. Astfel, s-a deblocat situația imediat. Dar începând cu luna februarie, de când domnul primar și-a dat arama pe față, am fost într-un stres continuu. Domnul primar a tot sperat că ANRSC-ul ne va ridica licența și astfel pica bine în fața tuturor. Când a văzut că ANRSC-ul nu poate să ne ridice licența a început să ne denigreze.
Astfel, Moiceanu a deblocat situația la interpelarea doamnei Maria Dinu, spunându-i clar că ,,dacă un lucru funcționează, de ce trebuie să-l distrugi?”, ne-a mai dezvăluit Constantin Botan, șeful Serviciului Public de Salubrizare Băiculești.
Popular Articles
- Most read
Publicitate