- Friday, 05 March 2021
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 1763
În urma analizării unui lot de 93 de probe în cadrul studiului de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2, divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat vineri 5 martie primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de pe teritoriul României. Una dintre probe provine de la un pacient din Piteşti, iar cealaltă este a unei persoane din Bucureşti.
Tulpina sud-africană este pentru prima dată detectată pe teritorul României. Potrivit reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății, această variantă a coronavirusului este caracterizată de creșterea capacității de contagiere, la fel ca și tulpina din Marea Britanie, însă nu există date care să indice faptul că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutații ale virsului.
De asemenea, specialiștii explică faptul că până acum nu s-a observat creșterea ratei de deces din cauza noii tulpini, însă aceasta are un impact major asupra răspândirii mai ușoare a virsului. Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată la mijlocul lunii decembrie în Africa de Sud, iar până în prezent a fost depistată în aproape 50 de ţări.
Deși s-a tot vorbit despre eficiența limitată a vaccinurilor împotriva mutației sud-africane, specialiștii atrag atenția că nu există suficiente dovezi care să indice ineficiența anumitor vaccinuri în raport cu noile tulpini ale coronavirusului (britanică, braziliană, sud-africană). În plus, un studiu realizat în Africa de Sud arată că deși eficiența vaccinului AstraZeneca este mai mică în fața acestei mutații, nicio persoană din eșantionul analizat nu a dezvoltat forme critice după infecția cu SARS-CoV-2 și nici nu a murit.
Popular Articles
- Most read
Publicitate