ionut gheraseDe mai mulţi ani, societatea Apă Canal 2000 SA, aflată în subordinea Consiliului Local Piteşti şi finanţată exclusiv din bani publici, este una extrem de păguboasă, cu multe cheltuieli ineficiente şi salarii exorbitante pentru conducătorii ei, în frunte cu directorul Mihail Marinescu. Un exemplu notoriu şi revoltător a fost ignorarea coloniei ACH, unde trăiesc în condiţii teribile aproape 300 de oameni, de la un proiect cu fonduri europene prin care acolo ar fi trebuit introdusă canalizare şi apă.

Iar cel mai recent exemplu de management defectuos este celebrul caz prin care Apă Canal a ajuns să piardă sute de mii de lei din cauza unei chirii negociate extrem de dubios şi păgubos pentru SC Apă Canal 2000 SA (societate comercială la care Primăria Piteşti este principal acţionar), chirie ce are o tranşă neplătită timp de şapte ani.

Printr-o decizie definitivă pronunţată anul trecut, Apă Canal trebuie să îl despăgubească pe Vasile Macavei cu aproape un milion de euro. Ca să închirieze pentru folosinţa proprie un spaţiu pe Bd. IC Brătianu din Piteşti, SC Apă Canal 2000 SA şi Vasile Cristian Macavei, proprietarul spaţiului, au încheiat, încă din 2011 un contract, Apă Canal obligându-se să îl despăgubească cu 182,50% pe an la întârzierea achitării ratelor. Iar întârzierile au apărut la scurt timp după încheierea contractului. Drept urmare, omul de afaceri a dat în judecată Apă Canal şi a obţinut în instanţă definitiv la finalul anului 2020 plata banilor datoraţi, bani ce au fost plătiţi din bugetul Piteştiului

 Consilierul local USR Ionuţ Gherase a făcut în calitatea sa de ales public o adresă către Apă Canal în care solicita, absolut justificat, să i se prezinte defalcat toate cheltuielile din bani publici legate de acest caz notoriu. Numai că, într-un răspuns arogant şi excesiv de tehnic, directorul Mihail Marinescu i-a spus că cele mai multe informaţii sunt exceptate de la Legea 544/2001 privind datele de interes public. Un răspuns fără acoperire în condiţiile în care-repetăm-e vorba de bani publici.

 

„Directorul Marinescu nu merită să mai rămână în funcţie”

 

Iar Ionuţ Gherase (foto sus) a făcut publică nemulţumirea sa pe Facebook:

„Apă Canal se crede stat în stat prin intermediul directorului Marinescu. Aduc în atenţia publicului răspunsul societăţii APA CANAL 2000 la solicitarea mea in privinţa deja celebrului caz in care APA CANAL 2000 a pierdut aproape 1 milion de euro. Menţionez că am făcut această solicitare în calitatea mea de consilier local şi a grupului USR PLUS-PNL din Consiliul Local al municipiului Piteşti. Încă o data se dovedeşte faptul ca directorul Marinescu nu merită să mai ramână în funcţie. Înca o dată se dovedeşte că ascunde date, folosindu-se de pseudoprevederi legale, invocate aiurea, pentru a nu oferi cetăţenilor, cei care susţin societatea aceasta, informaţii ce îl compromit total, atât pe el cât şi pe juriştii care s-au ocupat direct sau indirect de caz. Deşi directorul Marinescu trebuie să răspundă în fata Consiliului Local, printr-un artificiu umilitor pentru cetăţeni invocă faptul ca el nu mă vede drept consilier, ci doar simplu cetăţean, jignind în acest fel toata populaţia care beneficiază de serviciile acestei societăţi. Culmea tupeului, îmi invoca Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, privindu-mă ca şi cetăţean, dar el însuşi nu o respectă, în acest caz termenul de transmitere al răspunsului fiind de doar câteva zile. Se pare dragi cetăţeni că nu aveţi dreptul să aflaţi tot ceea ce se petrece acolo. Dar vă promit eu că veţi afla. Nu voi renunţa şi nu mă voi lăsa până nu aflăm tot ce se întâmplă în această societate şi in toate celelalte societăţi subordonate Consiliului Local”.

 Şi tot Apă Canal 2000 SA Piteşti e societatea ce a impus piteştenilor unul dintre cele mai mari preţuri din România la apă şi canalizare. Ca să nu mai vorbim de faptul că multe dintre conductele de apă şi canalizare din oraş sunt vechi de zeci de ani, în condiţiile în care societatea a primit zeci de milioane de euro din fonduri de la UE.

Şi poate nu ar strica deloc ca, după ani şi ani în care Apă Canal a fost o societate intangibilă şi protejată de autorităţile locale, Curtea de Conturi şi Direcţia Naţională Anticorupţie să analizeze cu mult mai multă atenţie cum se cheltuie acolo sume uriaşe provenite din bani publici şi din fonduri europene.

Şi mai e ceva. Dacă fostul primar Cornel Ionică nu a avut vreo reacţie fermă legată de neregulile de la Apă Canal, e timpul ca actualul primar Cristian Gentea să pună piciorul în pragul de la Apă Canal. Şi să facă schimbări masive la vârf. Pentru a dovedi cu fapta că este un om de cuvânt. Pentru a dovedi că îi pasă cu adevărat de banii publici. De banii piteştenilor. E timpul să se termine cu nepotismele şi cu cheltuirea total ineficientă a banului public la Apă Canal.

 

 

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.