casa rebreanuCasa lui Liviu Rebreanu de la Valea Mare-Ştefăneşti, acolo unde marele scriitor a stat 14 ani, va fi reabilitată în întregime, lucrările urmând a fi finalizate în această vară, după cum ne-a confirmat în exclusivitate omul de afaceri Robert Erbaşu, proprietarul casei. Acoperişul a fost deja schimbat, iar structura de rezistenţă a fost finalizată. Lucrările se vor relua de îndată ce vremea se va încălzi. Robert Erbaşu mai spune că nu exclude ca după reabilitare Casa Rebreanu să aibă şi destinaţie culturală.

 

Liviu Rebreanu a scris în casa de la Valea Mare câteva dintre cele mai importante romane ale sale, inclusiv Răscoala şi Jar. Liviu Rebreanu s-a stins în 1944 în casa de la Valea Mare. Actualul proprietar, omul de afaceri Robert Erbaşu, căruia i-a fost retrocedată casa în 2009, a început încă din 2011 demersurile pentru a reabilita casa, însă atunci legislaţia şi procedurile dificile au întârziat începerea lucrărilor.

 

Casa de la Valea Mare a fost achiziţionată de către Rebreanu în 1930. În aprilie 1945, la aproape opt luni de la decesul lui Rebreanu, casa a fost achiziţionată de către doctorul Ion Erbaşu (bunicul actualului proprietar) de la Fanny Liviu Rebreanu şi Florica Vasilescu Rebreanu, soţia şi respectiv fiica marelui romancier. Ion Erbaşu a fost însă expropriat de comunişti în 1950, iar în 1969 locuinţa a fost declarată casă memorială. Casa a fost retrocedată în 2009 omului de afaceri Robert Erbaşu şi s-a închis pentru vizitatori în 2013.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.