mileaPiteştiul se pretinde oraş european, însă de 30 de ani cea mai importantă piaţă a sa poartă numele generalului Vasile Milea, omul care în decembrie 1989 a comandat represiunile de la Timişoara şi Bucureşti. Timp de trei decenii, niciunul dintre foştii primari Tudor Pendiuc sau Cornel Ionică nu au avut iniţiativa de a schimba denumirea pieţei. La fel de impasibili au fost şi consilierii locali. Cu o excepţie: profesorul Marin Rădulescu, acesta propunând în 2006 schimbarea denumirii pieţei Vasile Milea. În zadar, colegii săi de atunci din Consiliul Local Piteşi nu au fost de acord. O dovadă de spirit gregar închistat în trecut.

 

Lucurile s-ar putea îndrepta totuşi. În această săptămână, prefectul Emanuel Soare a înaintat o solicitare către Consiliul Local Pitești pentru schimbarea denumirii Pieței “Vasile Milea”, din centrul municipiului, în “Piața Revoluției 22 Decembrie 1989”, în memoria eroilor care au luptat pentru libertate și democrație. O propunere lăudabilă la care consilierii locali ar trebui să aibă măcar acum reacţie.

 

Şi aşa însă, povestea Pieţei Vasile Milea este una demnă de un film. De ce? Nicăieri în arhivele Primăriei Piteşti nu există vreo hotărâre ori vreun document oficial ce să ateste denumirea Pieţei Vasile Milea. E incredibil. Iar acest fapt era recunoscut şi în 2010 de către Iosiv Cerbureanu, la acea vreme secretar al Piteştiului. Acesta spunea acum 10 ani că la începutul lui 1990  Consiliul Frontului Salvării Naţionale de la Piteşti ar fi emis o hotărâre prin care a denumit piaţa centrală din Piteşti «Piaţa Vasile Milea». Numai că această hotărâre nu există nicăieri. În plus, CFSN-ul nu avea această atribuţie, de a da denumiri străzilor sau pieţelor. Din punct de vedere legal nu există nicio hârtie care să ateste că se numeşte «Piaţa Vasile Milea», însă aşa este cunoscută şi folosită de toată lumea. Chiar şi de către instituţiile care se află în piaţă. Din moment ce acea hotărâre nu există, teoretic piaţa ar trebui să aibă numele de «V.I. Lenin», cum se numea înainte de Revoluţia din decembrie 1989!

 

O situaţie halucinantă. O situaţie asupra căreia nu ai cum să nu te întrebi: de ce au permis autorităţile din Piteşti ca piaţa Vasile Milea să poarte numele unui general, fie el şi din Argeş, cu implicare dovedită în masacrul din decembrie 1989? De ce? Poate şi pentru că în instituţiile publice din Piteşti şi din judeţ au fost şi încă sunt destui urmaşi ai comuniştilor, oameni interesaţi mai mult de binele propriu decât de binele comunităţii...

 

 

 

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro