- Tuesday, 06 June 2017
- Written by Lucian Gherguş
- Hits: 7057
De-a lungul timpului, mai ales în perioada postdecembristă, banii publici ai judeţului Argeş au fost sifonaţi pe diverse contracte păguboase, încheiate de U.A.T.-urile din judeţ, sau chiar de Consiliul Judeţean Argeş cu diverse societăţi de casă.
Un exemplu concret în acest sens este chiar contractual de servicii IT încheiat de majoritatea primăriilor din Argeş cu firma de casă şi din casa Consiliului Judeţean Argeş. Este vorba despre firma ARA Software care prestează servicii IT la preţuri de trei – patru ori mai mari faţă de concurenţă, dar cu toate acestea majoritatea primăriilor din judeţ au ales să semneze contractul cu această firmă, căci altfel supăra şefii de la judeţ.
Un alt exemplu în acest sens putem da şi celebrul dosar ,,Consultanţa” pentru care au fost trimişi în judecată de către DNA 38 de primari, în urma contractelor pe care le-au semnat cu o firmă apropiată deputatului Mircea Drăghici. Şi, sigur, exemplele pot continua.
Acum un alt caz asemănător, am putea spune, celor prezentate mai sus, este contractual pentru concesionarea serviciului de colectere şi transport deşeuri menajere. Aici trebuie precizat că proiectul în sine este unul foarte util pentru judeţul Argeş, însă, din păcate, a fost viciat, pe alocuri.
Spunem asta pentru că, aşa cum a prezentat şi Curtea de Conturi în urma controalelor efectuate la UAT-urile din judeţ, contractele încheiate pentru aceste servicii de salubrizare a localităţilor au creat adevărate găuri negre în bugetele locale şi asta din cauza modalităţii de plată a acestor servicii.
Mai exact, primăriile au semnat un contract pentru colectarea şi transportul gunoiului menajer al populaţiei cu firma desemnată prin licitaţie de către C.J. Argeş. Numai că, modalitatea de plată a acestor servicii, stipulată în contract pare a avantaja firma şi a dezavantaja primăriile prin găurile negre din bugetele locale descoperite chiar şi de inspectorii Curţii de Conturi.
Concret, firma se angajează să colecteze gunoiul de la populaţie, dar nu se angajează, aşa cum ar fi normal, să colecteze şi banii de la oameni pentru aceste servicii. Această sarcină, conform contractelor încheiate, îi revine primăriei. Şi nici aşa nu ar fi nicio problemă dacă primăria ar plătii prestatorului exact cât a încasat de la populaţie şi nu întreaga factură pentru că astfel banii care ar trebui să ducă spre modernizarea comunei sunt ,,aruncaţi” la gunoi.
Având în vedere toate aceste aspecte, primarul comunei Corbi, Virgil Baciu, a ales o altă modalitate de plată pentru aceste servicii.
Astfel, firma prestatoare se obligă să ridice gunoiul direct de la populaţie şi tot firma să şi încasese. Numai că, deşi s-a ajuns cu greu la acestă formă contractuală, primarul Baciu acuză firma şi ADI Servsal că pun presiune pe el pentru a schimba contractul.
Firma refuză să mai ridice gunoiul de la populaţia comunei Corbi pe motiv că nu a reuşit să încheie contracte în acest sens cu toţi locuitorii, care figurează în evidenţele statistice, conform recesământului din anul 2011. Sigur, şi aici este de discutat pentru că, pe de o parte, nu mai locuiesc în comună toţi cei declaraţi la recesământul respectiv, iar pe de altă parte, cum în alte localităţi s-au făcut concesii în ceea ce priveşte numărul populaţiei, fiind redus în unele localităţi chiar şi la jumătate, iată că aici nu a fost redus nici măcar cu 1%, semn că modalitatea contractuală nu le-a convenit reprezentanţilor firmei desemnate să colecteze gunoiul.
Aşa se face că, săptămâna trecută, în cadrul şedinţei de Colegiul Prefectural, primarul comunei Corbi, Virgil Baciu, s-a adresat conducerii Prefecturii şi Consiliului Judeţean argeş cu privire la această problemă cu care se confruntă în momentul de faţă.
#,,Vă spun, prefer să plec din primăriei, dar nu voi ceda la şantajul ăsta."
" Contractul de concesionare a serviciilor este făcut în condiţii foarte viciate, dar şi aşa sunt trei moduri de a concesiona. În comuna Corbi, Consiliul Local a decis ca această concesionare să fie făcută cu fiecare proprietar în parte şi să încaseze banii de la fiecare utilizator. Au încercat să mă forţeze să fac altfel contractul. Nu mi-au mai luat gunoiul. Ei să ridice gunoiul de la rampă, eu să aplic o taxă, eu să încasez banii de la oameni şi să plătesc facturile. Nu mă transform în casierul unei firme private. Am reuşit să semnez contractul aşa cum a stabilit Consiliul Local . Ei au stabilit numărul de cetăţeni aşa cum a ieşit la recensământ ceea ce nu există niciodată. Nu toţi care figurează cu domiciliul într-o localitate, stau acolo. Am decis să îi ajutăm, să ne dea un om care împreună cu angajaţii primăriei să meargă în comună să încheie contractele. Ar trebui să se facă 3050 de contracte, au făcut 2600-2700 şi nu vor să ridice gunoiul şi nici nu vor să finalizeze contractarea mai repede să se apuce de treabă. Noi avem la primărie în evidenţe 2600 de contracte şi ei spun că au înregistrat doar 1000 şi ceva. Ei fac lucru ăsta să pună presiune pe cetăţeni, nu le iau gunoiul şi oamenii vin la primărie. Mie îmi trimiteau în fiecare lună nişte facturi ca să le plătesc diferenţa între ce trebuiau să încaseze ei şi ce au încasat. Este treaba lor că nu sunt în stare să încaseze, cum să plătească primăria?!
Dacă fiecare primar ar trebui să plătească din buzunarul lui şi nu din banii primăriei, vă spun că toţi ar schimba contractual, dar când nu sunt banii tăi nu prea te interesează aşa mult. Oamenii sunt revoltaţi şi vin la primărie, ei asta şi urmăresc să cedez eu pe această presiune.
Vă spun, prefer să plec din primăriei, dar nu voi ceda la şantajul ăsta. Nici nu îmi pot face serviciul propriu, nici nu pot apela către o altă firmă. Sumtem prizonierii unei şmecherii. Am făcut plângere penală. (...) dacă nu se va face nimic, eu nu voi ceda la aşa ceva. Luaţi dumneavoastră şi Primăria Corbi şi ADI Servsal şi toate şmecheriile din judeţul ăsta. (n.r. s-a adresat primarul conducerii Consiliului Judeţean şi Prefecturii Argeş)" a declarat Virgil Baciu.
Popular Articles
- Most read
Publicitate