teroristiJoi 15 octombrie,  doi pakistanezi expulzaţi din România în 2012 pentru că ar fi avut legături cu organizaţii teroriste, au câştigat procesul împotriva României la CEDO. Plângerea fusese depusă acum cinci ani. În 2012, când au fost expulzaţi printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cei doi erau studenţi la Sibiu. Înainte însă, Ramzan Muhammad ,unul dintre ei studiase un an, în perioada 2009-2010, la Universitatea din Piteşti, unde făcuse anul pregătitor şi învăţase şi limba română.

Numai că în 2012, conform observaţiilor Guvernului României depuse la CEDO, un document secret al SRI arăta că cei doi pakistanezi ar fi dus activităţi pentru un grup islamist extremist având legături cu Al-Qaida.

Printr-o decizie definitivă din 20 decembrie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins apelul celor doi pakistanezi la decizia de expulzare.

Numai că cei doi au atacat decizia la CEDO, invocând printre altele că pe parcursul procesului nu li s-au comunicat documentele în baza cărora au fost expulzaţi şi că nu li s-au comunicat procedurile juridice.

    Iar joi 15 octombrie, judecătorii CEDO au decis, cu 14 voturi la 3, că a fost violare a articolului 1 din protocolul nr. 7 al Convenţiei Drepturilor Omului, ce prevede că orice persoană declarată vinovată de o infracţiune penală de către un tribunal are dreptul să ceară să fie examinată de către o instanţă superioară declaraţia de vinovăţie sau condamnarea. Drept urmare, CEDO a decis ca statul român trebuie să plătească câte 10.000 de euro la fiecare dintre cei doi pakistanezi expulzaţi, plus 1.365 euro cheltuieli de judecată.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.