- Friday, 04 September 2020
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 3392
Aflată într-o avansată stare de degradare, în special în ceea ce priveşte pictura interioară, afectată în procent de 80%, mănăstirea Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din România (datează din secolul al XIV-lea) şi unde vin anual zeci de mii de turişti, are nevoie urgentă de reabilitare. Şi deşi primarul Virgil Baciu de la Corbi şi echipa sa au făcut eforturi susţinute pentru începerea reabilitării, totul s-a blocat şi s-a lovit de incompetenţa şi birocraţia angajaţilor din Prefectura Argeş, de la Comisia Judeţeană de Fond Funciar.
Concret, deoarece terenul pe care se află mănăstirea aparţinea Primăriei, însă nu era intabulat, iar autorităţile locale doreau ca terenul să treacă în proprietatea Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, Primăria Corbi a început demersurile. Numai că timp de mai mulţi ani cei de la Comisia Judeţeană de Fond Funciar au cerut tot felul de acte, au lăsat dosarul să zacă prin diverse sertare, pentru ca după aceea să le spună celor din Corbi că singura soluţie pentru ca Arhiepiscopia să fie pusă în posesie este pe calea instanţei. Iar dosarul s-a soluţionat de abia săptămâna trecută la Judecătoria Curtea de Argeş.
„Am făcut eforturi de mai mulţi ani să includ mănăstirea într-un proiect pe fonduri europene pentru a o restaura. Situaţia juridică a mănăstirii era una incertă, adică terenul nu era intabulat. Mănăstirea propriu-zisă era în inventarul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, în schimb terenul de sub mănăstire şi de pe biserică aparţinea Primăriei. Am încercat să facem demersurile pentru a elibera un titlu de proprietate mănăstirii şi a intabula terenul respectiv. Şi după ce ne-au tot frecat timp de mai mulţi ani, că mai sunt necesare nu ştiu ce acte, cei de la Comisia Judeţeană de Fond Funciar ne-au zis că singura soluţie în acest caz e pe calea instanţei. S-a făcut o acţiune în instanţă, iar săptămâna trecută s-a dat o hotărâre definitivă de către Judecătoria Piteşti prin care s-a dat terenul mănăstirii. În baza acestei hotărâri se va intabula şi terenul. Iar după ce se va face intabularea, se vor putea accesa şi fonduri europene”, ne-a declarat Virgil Baciu, primarul comunei Corbi.
Virgil Baciu are speranţe că în exerciţiul financiar 2021-2027 se vor aloca fonduri europene şi pentru monumente istorice şi că într-un proiect va fi prinsă şi mănăstirea Corbii de Piatră.
În ceea ce priveşte costurile totale de reabilitare, Virgil Baciu ne-a precizat că acestea vor depăşi cinci milioane de euro.
La mănăstirea Corbii de Piatră, problema nu este reprezentată doar de degradarea picturii.
„Masivul stâncos este din gresie, iar această gresie este foarte permisivă în ceea ce infiltrarea apei. Iarna ori când sunt ploi, pe valea din spatele mănăstirii se strânge multă apă, iar apa intră în sol şi ajunge în gresia unde se află mănăstirea şi se lasă umezeala. În interiorul mănăstirii, pe partea de nord, nu doar că nu mai există pictura, ci s-a crăpat şi gresia”, mai spune primarul Virgil Baciu.
Mănăstirea rupestră de la Corbi a fost săpată acum şase secole într-un perete masiv de stâncă, înalt de aproximativ 30 m şi lung de 14,5 m.
Popular Articles
- Most read
Publicitate