integritatePlătiţi cu salarii de multe mii de lei, angajaţii Agenţiei Naţionale de Integritate dovedesc-pentru a nu ştiu câta oară-că se complac într-o birocraţie penibilă şi într-o comoditate jenantă. O birocraţie plătită din bani publici. Am solicitat zilele trecute celor de la ANI, în baza Legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public, să ne comunice dacă primarul Ion Baicea de la Costeşti mai poate candida pentru un nou mandat. Şi asta deoarece informaţiile publice disponibile sunt contradictorii. Pe site-ul ANI apare că primarul Baicea are interdicţie 3 ani să mai candideze după expirarea actualului mandat, ca urmare a unei decizii definitive a Înaltei Curţi. Pe de altă parte, instanţele din Argeş au decis că Ion Baicea poate candida, respingând contestaţiile a trei partide.

Iată cum a sunat cererea către ANI:

„Conform deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 90 din 10.01.2020, Ion Baicea, primarul orașului Costești-Argeș are interdicție de a candida trei ani de la încetarea mandatului, mandat ce îi expiră în această toamnă. Numai că Ion Baicea și-a depus deja candidatura pentru un nou mandat. Trei partide au contestat candidatura sa la Tribunalul Argeș, numai că luni 17 august instanța a respins contestația, decizia fiind definitivă. În aceste condiții aș dori să vă întreb care este poziția ANI: mai poate candida Ion Baicea din moment ce este o decizie definitivă a Înaltei Curți? Este candidatura lui Ion Baicea ilegală?”

Iar răspunsul Departamentului de Comunicare din cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate nu a fost unul punctual şi clar, ci unul jenant, general şi luat în procent covârşitor cu „copy-paste” din legislaţie: „Urmare a solicitării dumneavoastră, transmisă în data de 18.08.2020, înregistrată la Agenţia Naţională de Integritate cu nr. 12389/18.08.2020, prin care solicitați informații cu privire la „legalitatea unei candidaturi”, vă aducem la cunoștință faptul că persoanele care au interdicția de 3 ani de a mai ocupa una din funcțiile enumerate la art. 1 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, cu modificările și completările ulterioare ca urmare a rămânerii definitive a unei situații de incompatibilitate, conflict de interese ori a încălcării regimului juridic al declarării averii în perioada exercitării unei funcții alese, pot deține și exercita una din funcțiile ce fac obiectul actului normativ mai sus menționat, numai după încetarea perioadei de interdicție”.

Oare ce părere o avea premierul Ludovic Orban despre angajaţii ANI care în loc să îşi facă impecabil meseria pentru care sunt foarte bine plătiţi, dau răspunsuri penibile, superficiale şi pe lângă subiect? Oare ce părere are Florin Ionel Moise, preşedintele ANI, despre subordonaţii săi de la Comunicare care se prefac că lucrează şi nu au reacţii la întrebări simple şi pertinente?

Şi la cât de superficiali sunt cei de la ANI, să ne mai mirăm că zeci de primari declaraţi iniţial incompatibili sau în conflict de interese au câştigat ulterior în instanţă?

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.