spital_arges.jpg

 

Agitație mare la Spitalul Județean de Urgență Argeș. Și nu, nu vă gândiți că personalul de aici se agită pentru pacienți, chiar dacă ei asta cred, deși opinia publică spune altceva. Însă, lăsând la o parte aceste aspecte, în ultima perioadă, reprezentanții spitalului ,,bombardează” presa cu drepturi la replică, mai mult sau mai puțin fondate. Nu poți să mai pronunți numele spitalului, că poate te trezești cu drept la replică că nu am pus accentul cum trebuie sau lucruri de genul acesta.

Așa se face că, în urmă cu câteva zile, după ce am publicat articolul cu deficiențele descoperite de inspectorii Curții de Conturi în urma auditului efectuat de aceștia la Spitalul Județean de Urgență Argeș, conducerea spitalului a considerat de cuviință să ne dea un drept la replică aproape nefondat.

Mai exact, reprezentanții spitalului ne spun că s-au îndreptat toate aceste erori descoperite de inspectorii Curții de Conturi. Însă rolul inspectorilor Curții de Conturi nu este doar să constate deficiențe, ci să și oblige pe cei auditați să îndrepte erorile descoperite.

Așadar, nici nu aveam dubii că nu s-au îndreptat aceste erori, dat fiind faptul că au fost descoperite de una dintre cele mai eficiente instituții de control din România, care veghează la eficientizarea cheltuirii banului public.

Totodată, nu putem să nu ne întrebăm dacă inspectorii Curții de Conturi nu observau toate acele erori din contabilitatea Spitalului Județean de Urgență Argeș, oare acei bani publici erau pierduți (bani care s-au constituit în prejudicii)?

Iată însă dreptul la replică formulat de reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Argeș:

 

"CĂTRE

Redacția Financiarpress.ro

 

În atenția,

           dlui. reporter Paul Avram

Cu privire la articolul “Banii pentru sănătatea argeșenilor, risipiți după bunul plac al conducerii Spitalului Județean”, publicat pe site-ul de știri Financiarpress.ro, în data de 4 februarie 2020, având ca suport de informații Raportul întocmit de Curtea de Conturi a României, conducerea Spitalului Județean de Urgență Pitești face următoarele precizări:

Urmare a Raportului de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin decizie (Raportul de follow-up) din 12.12.2019, prin care s-au dispus o serie de măsuri privind înlăturarea deficiențelor constatate și consemnate în raportul de audit la care facem referire, vă comunicăm că  măsurile au fost duse la îndeplinire integral. 

Astfel:

Referitor la primul aspect “s-au plătit necuvenit în luna mai 2018 drepturi de natură salarială în sumă estimată de 100.720 lei, representând sume compensatorii cu caracter tranzitoriu acordate peste nivelul prevăzut de lege”, precizăm: Managerul Spitalului Județean de Urgență Pitești a dispus măsuri pentru recuperarea prejudiciului în sumă de 100.720 lei. A hotărât rezilierea contractului  existent la acea vreme,  pe modulul salarizare, fiind organizată o altă licitație și desemnat un alt operator economic, cu o valoare totală a contractului mai mica decât cea inițială. Astfel, prejudiciul a fost recuperat, măsura fiind dusă la îndelinire integral.

Referitor la cel de-al doilea aspect "s-a plătit necuvenit către o societate comercială suma totală estimată de 17.896 lei, reprezentând contravaloarea unor articole de deviz, care, în fapt, trebuiau suportate de către executantul lucrării conform prevederilor contractuale, respectiv, lucrările executate care privesc efectuarea de probe la instalațiile realizate la obiectivul RK instalații de apă caldă și căldură Spital 2", precizăm: Managerul Spitalului Județean de Urgență Pitești a luat măsuri de recuperare a prejudiciului, din garanția de bună execuție  a contractului operatorului economic, măsura fiind dusă la îndeplinire.

Referitor la cel de-al treilea aspect "nu au fost stabilite, evidențiate și achitate contribuții de asigurări sociale și contribuții de asigurări sociale de sănătate în sumă estimată de 367.467 lei, aferente drepturilor de natură salarială reprezentând sume compensatorii tranzitorii, acordate personalului în perioada mai – noiembrie 2018", precizăm: Managerul Spitalului Județan de Urgență Pitești a dispus măsuri de plată la bugetul de asigurări sociale de stat și, respectiv, la bugetul de asigurări sociale de sănătate a obligațiilor aferente drepturilor de natură salarială, în urma introducerii sumelor compensatorii în cuantumul brut al salariilor rezultand diferențe la bugetul asigurărilor de sănătate, care au fost achitate.  Astfel, măsura a fost integral îndeplinită.

Referitor la ultimul aspect "nu a fost justificată și supusă spre aprobarea Consiliului Județean necesitatea achiziționării unor servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare, dat fiind faptul că în cadrul entității publice exista un compartiment juridic în execuția bugetară a anului 2018 angajarea acestor cheltuieli efectuându-se cu nerespectarea prevederilor OUG nr. 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare și de modificare și completare a unor acte normative", precizăm: Cu toate că aspectul semnalat nu a fost impus ca măsură a Curții de Conturi, managerul a apreciat la acel moment că hotărârea din 2015 a Consiliului Județean Argeș este acoperitoare, dat fiind faptul că nu se referă la o anume procedură sau un anume termen de aplicare, prevederile acestei hotărâri fiind valabile până la abrogarea/modificarea/completarea printr-o altă hotărâre. Cât privește necesitatea achiziționării serviciilor juridice, ea a fost justificată prin referatul de necesitate ce conține toate aspectele ce au ca argument imposibilitatea asigurării aplicării/implementării noilor modificări legislative, precum asigurarea apărării intereselor instituției, în condițiile în care un consilier juridic acționase în judecată instituția, celălalt consilier juridic fiind astfel în stare de conflict de interese. Pe de altă parte, în momentul în care a fost înființat biroul juridic și s-a creat posibilitatea angajării de noi consilieri juridici, managerul a încetat contractual de comun acord cu prestatorul de servicii juridice, cu mult înainte de data la care expira perioada contractuală, tocmai în vederea asigurării utilizării legale și judicioase a fondurilor publice. Menționăm că atribuirea contractului de prestări servicii judiciare s-a realizat în baza unei proceduri de achiziție publică.

Ținând cont de aceste aspecte, apreciem că titlul articolului nu este în concordanță cu realitatea. De asemenea, la data publicării acestui articol de presa, aspectele din raport erau soluționate, astfel că nici situația prezentată în textul atricolului nu este conformă cu realitatea.

Vă mulțumim pentru înțelegere și, mizând pe intenția dumneavoastră de a informa publicul larg, în mod corect și concret, sperăm într-o mai bună comunicare între reprezentanții instituției noastre și echipa dumneavoastră redacțională”.

Cât privește ultimul punct, pe care reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Argeș au încercat să-l demonteze, noi am putea spune că mai rău îi încriminează. Mai exat, aceștia spun că deși aveau doi consilieri juridici angajați, au fost nevoiți să contracteze o firmă de avocatură dat fiind faptul că unul dintre acei consilieri juridici dăduse spitalul în judecată, iar celălalt se afla în incompatibilitate. Cu alte cuvinte acei consilieri juridici arau plătiți degeaba din banul public. Sigur, aici poate fi vorba și de un vid legislative, însă în aceste situații considerăm că nu trebuie să mai ții coada pe sus...

 

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.