gradinile-doamnei.JPGIrina Toma, managerul unei firme locale din Argeş - Grădinile Doamnei - care produce produse ecologice de foarte bună calitate, se declară profund dezamăgită de "hăţişul" legislativ care nu doar că îi pune piedici în promovarea unui produs nou şi bun, ci "atentează" la tot ce înseamnă produs românesc. Într-o postare pe contul său de Facebook, doamna Toma arată cum legislaţia blochează lansarea unui produs nou românesc, încurajând, în schimb, produsele din import cu o calitate uneori îndoielnică. "Pentru a nu stiu câta oară, îmi caut locul în hățișul legislației! Știți cum e când ai senzația că te-ai născut pe planeta greșită sau, măcar, în era greșită?! Da, e dezamăgitor și puțin trist. Haideți să vă spun ce e cu lichidul din pahar. Nu, nu m-am apucat de băut, deși e atât de tentant conținutul! Este un fel de lichior de mure: "un fel", pentru că e atipic, este un produs obținut exclusiv prin fermentație naturală, în compoziția căruia intră doar mure, zahar şi apă. Toți cei care l-au gustat au fost încântați de el: culoare superbă, aroma deosebită, consistență uşor uleioasă și gust minunat. Până aici, toate bune şi frumoase, am creat un produs nou, 100% natural, cu potențial maxim vandabil.
 
  Și aici se termină fericirea... Azi am fost la Vama Pitești, în încercarea de a găsi la dumnealor excepția din lege, pe care eu nu am reuşit s-o găsesc, pentru a produce și a vinde legal produsul. Excepția nu am găsit-o, dar am găsit, spre marea mea surpriză pozitivă, oameni minunați, care au încercat, timp de aproximativ 1 oră, să mă ajute în clarificarea situației. Le mulțumesc încă o dată, pe această cale, pentru toata atenţia și toată înțelegerea acordate!
 
    Legea actuală prevede existența anteprizei fiscale pentru producerea și comercializarea băuturilor alcoolice. Excepție fac micii producători de vinuri liniştite care pot produce și vinde până la 1.000 hl de vin liniștit și care pot fi în legalitate foarte simplu. În mintea mea creață, am sperat până în ultima clipă că m-aș putea încadra și eu în această categorie, evident cu micșorarea cantității pentru mine, deoarece vinul are maximum 15° alcool, iar "minunea" mea are 21. Dar... nu se poate, fără antepriză fiscală...
 
  Buuun! Și, acum, vin cu o întrebare de bun simț, zic eu: câți mici producători și-ar permite să depună garanție peste 100.000 de lei, să aibă capitalul social cerut de înființarea de antepriză și să investească în amenajarea spațiului de producție la nivelul unei anteprize?! Răspunsul corect este "niciunul"! Păi, dacă un mic producător ar avea acei bani, ar mai fi mic producător?! Ce cantitate de băutură alcoolică ar trebui să produci, să îmbuteliezi și să vinzi ca să se justifice o astfel de investiție?!
 
  Finalul acestui monolog: facem, cumva, să putem, ăștia puțini și mai prostuți, să producem ceva românesc, de foarte bună calitate, legal sau renunțăm la tot și consumăm, în continuare, reziduuri importate la prețuri paralizante?! Mai știm ce înseamnă "identitate națională", putem să nu mai rămânem repetenți la capitolul "naționalism?!", afirmă Irina Toma.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.