- Thursday, 29 August 2019
- Written by Lucian Gherguș
- Hits: 2070
Noul spital din Mioveni reprezintă pentru mulți argeșeni un vis care a devenit realitate. Este o ambiție a primarului Ion Georgescu plecată de la nevoia acută a județului Argeș a unui astfel de spital. Este un proiect la care puțini s-ar fi încumetat sau poate nimeni, având în vedere că din anul 90 și până în ziua de astăzi noul spital de la Mioveni este singurul spital construit de la zero.
La prima vedere lucrurile par foarte simple, însă pe lângă faptul că presiunea pe reprezentanții administrației locale a fost uriașă, în special pe ordonatorul principal de credite, primarul orașului, privind finanțarea acestui obiectiv, apar multe alte lucruri neprevăzute de la momentul proiectării și până la implementarea efectivă a proiectului.
Ca de exemplu, acest proiect al noului spital de la Mioveni a fost schimbat radical în timpul implementării de trei ori, în urma modificărilor legislative apărute în timpul construcției. Vă dați seama ce înseamnă acest lucru și cum poate afecta implementarea proiectului, ce poate duce chiar și la o blocare, ceea ce ar fi însemnat un eșec total pentru administrația din Mioveni.
Prima schimbare semnificativă a proiectului spitalului de al Mioveni a apărut după tragedia de la Colectiv atunci când s-a dat Ordinul 1096 din 2016, privind circuitele spitalelor care impune ca materialele sterile dintr-un spital să nu fie transportate pe aceleași circuite pe unde sunt transportate și materialele contaminate. Această măsură are ca drept scop reducerea infecțiilor nosocomiale, iar astfel la noul spital de la Mioveni riscul răspândirii acestor infecții este zero.
Celelalte două modificări ale proiectului spitalului din Mioveni se referă la eficiența energetică a clădirii și la automatizarea acesteia, iar astfel s-a ajuns ca noua unitate spitalicească să corespundă standardelor anului 2019. Bineînțeles, dacă nu se respectau aceste norme, spitalul nu ar fi putut obține avizele de funcționare, iar astfel investția era inutilă. Toate aceste modificări au presupus costuri în plus, față de ceea ce se licitase, fapt ce putea duce, așa cum am spus la o blocare a proiectului. Însă toate aceste lucruri sunt doar câteva sincope ale acestui proiect îndrăzneț, care iată că au fost depășite de cei care l-au realizat.
# Paturi ultra-moderne
Viitorii pacienți ai noului spital de la Mioveni vor beneficia, atât de servicii medicale performante, cât și de un confort sporit în saloane. Paturile sunt ultra-moderne, produse în Italia. Fiecare pat are un sistem de apel soră – medicală. Acestea permit mobilizarea pacientului și asigură un confort sporit. Saltele paturilor sunt antiescară.
# Secție de cardiologie intervențională ce poate salva de la moarte pe cei care au suferit infart miocardic sau atac vascular cerebral
Noul spital de la Mioveni mai beneficiază și de o secție de cardiologie intervențională dotată cu angiograf care este la un standard ce va permite pe viitor, dacă se va dezvolta această secție, oricărui pacient să scape cu viață, după un infart miocardic sau după un atac vascular cerebral.
Mai exact, odată cu dezvoltarea departamentului de urgență, prin cardiologia intervențională, la noul spital de la Mioveni se va putea face stendare. Deci, se va putea trata un infart miocardic în primele 2 ore critice. Se va putea face angioplastie cerebrală, se va putea trata un atac cerebral în primele 45 de minute critice, asta după o dezvoltare ulterioară a spitalului. Însă cert este că baza echipamentelor pentru astfel de inervenții există la Mioveni.
# Diagnosticuri precoce depistate cu ajutorul echipamentelor ultra-performante de imagistică
Totodată, un alt atu al noului spital de la Mioveni în reprezintă echipamentele de CT și RMN care vor permite diagnosticul precoce al unor sume de maladii, în special pe zona de cancer, boli cardiace, boli neurologice, boli ortopedice, boli urologice. Aceste aparate vor asigura pentru viitorii pacienți ai spitalului o stare de sănătate mai bună datorită posibilității acesteia a diagnosticului precoce.
# Secția de ATI a noului spital din Mioveni, peste secții similare din spitale private precum Regina Maria sau Sanador
În ultima perioadă foarte mulți oameni aleg să se trateze în spitale private, care cumva oferă un act medical mai de calitate, însă și costurile sunt pe măsură.
Numai că, managerul de proiect al noului spital de la Mioveni, dr. Mugur Stancu, a dat asigurări referindu-se la secția de ATI a noului spital că este peste cele din spitale private precum Regina Maria sau Sanador.
,,Vă spun sincer că am văzut și am fost și eu internat în secții de ATI în spitale private: la Regina Maria, la Sanador, însă nu arată mai bine secțiile de ATI ca cea de aici. Asta pentru că poate nu sunt respectate standardele de spațiu, standardele de dotare și așa mai departe”, spune managerul de proiect al noului spital din Mioveni, dr. Mugur Stancu.
De precizat mai este faptul că întreaga aparatură medicală și nemedicală are o garanție de cinci ani oferită de consorțiul de firme care a implementat acest proiect.
# Ion Georgescu: ,,Acest spital va fi pentru toți argeșenii”
Părintele acestui proiect, Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni, spune că acest spital va fi pentru toți argeșenii. Oricine poate veni să se trateze aici.
Totodată, Georgescu mai spune că prin punerea în funcțiune a acestui spital se va degreva și Spitalul Județean, mai ales urgențele unde de multe ori pacienții sunt nevoiți să aștepte ore în șir.
,,Este conceput să preia 4 ambulanțe odată. Acest spital va fi pentru toți argeșenii, pentru toți europenii.
Totodată, Spitalul Județean va fi degrevat. Nu o să mai vină cei din zona Mioveni la Pitești pe aceste specialități de aici. La urgențe dacă înainte stăteai 30 de minute, probabil că acum vei sta15 minute. Dacă 20% din paturile Spitalului Județean Argeș erau ocupate de pacienți din zona Mioveni, acum vor fi degrevate și vor avea acces la sistemul de sănătate mai mulți argeșeni. Este o unitate spitalicească a județului Argeș”, a declarat primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu.
Amintim faptul că săptămâna viitoare, pe 5 septembrie, se va face recepția noului spital din Mioveni în prezența a numeroși invitați de seamă din țară și din străinătate, după care se va trece la etapa de obținere avize și punere în funcțiune.
Cert este că acest spital va putea fi funcțional după data de 1 decembrie a.c., în toată această perioadă lucrându-se la documentațiile de obținere avize și la semnarea contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Popular Articles
- Most read
Publicitate