- Tuesday, 22 November 2016
- Written by Lucian Gherguș
- Hits: 1662
Iată că disfuncționalitățile Legii Învățământului fac victime în rândul profesorilor care predau la unitățile de învățământ preuniversitare. Mai grav este că problema persistă de mai mulți ani, iar nimeni din Parlament sau din Guvern nu a avut curajul sau interesul să o rezolve. Deși sunt umiliți de salariile mici pe care le primesc, statul român merge mai departe cu aroganța față de această categorie de bugetari și continuă să-i umilească prin întârzieri de salarii, întâlnite la numeroase unități de învățământ preuniversitar. Aceste întârzieri de salarii sunt cauzate de subfinanțarea/elev a mai multor unități de învățământ care nu au suficienți elevi încât să se susțină financiar. Aceste cazuri se întâlnesc mai ales în zona rurală, acolo unde numărul elevilor este mic, iar finanțarea de la bugetul statului nu este suficientă pentru asigurarea salariilor profesorilor. Problema aceasta este întâlnită și în mediul urban, unde la nivelul municipiului Pitești sunt 30 de unități de învățământ care nu mai au sumele de bani pentru salarii, aferente lunii octombrie.
Astfel că, la nivelul județului Argeș, sunt 88 de unități de învățământ în situația în care profesorii sunt obligați să predea pe datorie, sau pe caiet, cum s-ar mai spune la noi la români. Însă, pentru rezolvarea acestei probleme, care persistă de mai mulți ani, Ministerul Educației și cel al Finanțelor trebuie să se pună de acord cu mărirea cuantumului de finanțare/elev, mai ales în mediul rural, în zonele unde unitatea de învățământ chiar nu poate fi închisă.
# Săptămâna viitoare, speranțe pentru primirea salariilor profesorilor din cele 88 de unități de învățământ din Argeș
Pentru a ne lămuri mai exact în această problemă, dar și pentru a afla când ar putea primi profesorii respectivi salariile, am discutat cu inspectorul general al ISJ Argeș, Dumitru Tudosoiu, care ne-a explicat exact situația și când își vor primii salariile profesorii și personalul auxiliar din cele 88 de unități de învățământ din Argeș.
,,Sunt 88 de unități de învățământ din Argeș care au întârzieri la salarii. Noi am cerut rectificare bugetară pentru aceste unități de învățământ pentru că nu se încadrează în finanțarea per elev. De aceea suntem în situația aceasta, și nu numai noi din județul Argeș, ci cred că este o problemă la nivel național. Este o problemă care a mers an de an în acest stil: nu se ajung banii, se face rectificarea de la bugetul statului, se alocă banii și an de an închidem anul financiar cu aceste rectificări. Dacă în ședința de Guvern, de miercuri, se va opera această rectificare bugetară și eu sunt convins că se va opera, și va fi publicată cu celeritate în Monitorul Oficial, iar la începutul săptămânii viitoare, colegii noștri vor putea intra în posesia sumelor de bani, aferente lunii octombrie, adică a salariilor”, a declarat inspectorul general al ISJ Argeș, Dumitru Tudosoiu, pentru ,,financiarpress.ro”.
Popular Articles
- Most read
Publicitate