- Thursday, 19 April 2018
- Written by geo
- Hits: 919
Uniunea Arhitecților din România a organizat, joi, 19 aprilie, o vizită de documentare la Cula Racovița din orașul Mioveni, în cadrul unui proiect national dedicat acestor construcții aparte, deosebit de importante nu doar din prisma valorii istorice, ci și din punct de vedere structural și architectural. Evenimentul a reunit peste 100 de arhitecți din toată țara și este organizat sub patronajul deciziei Parlamentului European și a Consiliului European prin care anul 2018 a fost numit „Anul European al Patrimoniului Cultural”. Evenimentul va cuprinde trei zile de deplasări de documentarea în vederea observării și cunoașterii stadiilor fizice ale monumentelor istorice și culelor din județele Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea și Teleorman, care vor face și obiectul unui simpozionului suținut în data de 21 aprilie, la Universitatea din Craiova.
Oaspeții au fost încântați atât de stadiul excelent de conservare și prezentare al Culei, cât și de diversitatea obiectelor de valoare pe care această construcție istorică le adăpostește între pereții de apărare, groși de aproape 0,80 m.
Cula Racovița, aflată în administrarea Centrului Cultural Mioveni, găzduiește în interiorul ei un Muzeu Etnografic care cuprinde următoarele secții: port popular, îndeletniciri, numismatică religioasă, obiecte de artă, mărturii religioase, ceramică, arme, artă populară, unelte de tâmplărie și dogărie. În prezent acesta deține un fond de 1.500 exponate, din aproape toate regiunile istorice ale țării.
Cel care a întâmpinat delegația de arhitecți a fost chiar profesorul Constantin Năstase, veteran de război, cel care în urmă cu peste 40 de ani a pus bazele înființării în Cula Racovița a Muzeului Etnografic care îi poartă numele.
Cula Racovița a fost construită în anul 1806, restaurată major în 1878, renovată în 1925 și ulterior în 1973. Din cele 27 de cule existente pe teritoriul tării noastre doar 9 sunt sedii ale unor muzee etnografice sau memoriale, în timp ce 12 se află în ruină, iar celelalte sunt sedii administrative sau clădiri private.
Sub sloganul „Patrimoniul nostru: la confluența dintre trecut și viitor”, anul acesta va fi marcat de o serie de inițiative și evenimente care le permite cetățenilor să se implice și să se apropie mai mult de patrimoniul lor cultural.
Popular Articles
- Most read
Publicitate