- Monday, 23 December 2024
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 550
Grație unui proiect cu fonduri europene derulat de Fundația Conservation Carpathia, din 2019 și până în prezent în trei zone montane din Argeș au fost aduși și s-au adaptat nu mai puțin de 80 de zimbri.
Este vorba de comunele Rucăr – zona Bunea (25 de zimbri), Lerești – zona Portăreasa (25) și Nucșoara - zona Dobroneagu (30 de zimbri).
De fiecare dată, zimbrii aduși în Argeș au fost mai întâi examinați de către specialiștii DSVSA Argeș, care s-au asigurat că sunt respectate toate condițiile. Iar zimbrii s-au adaptat foarte bine în Argeș, având în total 25 de pui până acum.
”Zimbrii au un impact foarte important în ceea ce privește biodiversitatea. Populațiile mici de zimbri, așa cum sunt cele din zonele montane, stimulează regenerarea pădurilor în zonele afectate de tăierile la ras. Zimbrii au contribuit la accelerarea procesului de regenerare a pădurilor prin faptul că ei consumă stratului gros de iarbă format după tăierea la ras a pădurilor. Concret, zimbri au creat „găuri” în stratul compact de vegetație, favorizând astfel germinarea semințelor unor specii importante din zonă, precum molidul, bradul și fagul”, au precizat pentru FinanciarPress.ro reprezentanții Conservation Carpathia.
Nu sunt date precise legat de dispariția ultimului zimbru din Munţii Făgăraş, dar specialiștii spun că arealul acestora includea, în trecut, tot lanţul carpatic. Zimbrii ar fi dispărut de pe teritorul României acum mai bine de 200 de ani.
Zimbri în captivitate există în multe ţări, însă adevărata provocare o reprezintă proiectele de reintroducere în sălbăticie a acestei specii, iar dintre ţările cu cele mai importante efective în libertate pot fi menţionate: Polonia, Ucraina, Belarus, România şi Bulgaria.
În ceea ce priveşte valoarea proiectului, toate activităţile ce ţin de reintroducerea zimbrilor în zonele din Argeș din Munţii Făgăraş ajung la suma de două milioane de euro.
Popular Articles
- Most read
Publicitate