bugetari-650x340.jpgUn ordin al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, recent oficializat, aprobă normele pentru Programul național de transformare digitală a autorităților locale din România. Acesta vizează integrarea proiectelor naționale de digitalizare și îmbunătățirea serviciilor publice online. Programul prevede cheltuieli eligibile pentru sisteme informatice, dezvoltare software și servicii conexe, cu scopul de a simplifica interacțiunea cetățenilor cu administrația publică.

Conform normelor aprobate prin acest ordin, pentru Programul național pentru transformarea digitală a autorităților publice locale sunt prevăzute o serie de cheltuieli eligibile, care se încadrează în trei categorii principale.

Prima dintre acestea cuprinde sistemele informatice, care includ atât echipamente IT, cât și licențe software. Echipamentele prevăzute se referă la hardware-ul necesar pentru transformarea digitală și furnizarea de servicii publice, cum ar fi infrastructura hardware, echipamente pentru comunicații și alte dispozitive conexe. Măsura impune o limită de 30% din finanțarea acordată pentru aceste echipamente.

În ceea ce privește licențele software, acestea acoperă o gamă largă de aplicații, de la sisteme ERP și chatbot-uri, până la platforme de gestionare integrată și software pentru securitate cibernetică.

A doua categorie de cheltuieli eligibile constă în serviciile de dezvoltare software, care includ integrarea cu aplicații ale autorităților publice centrale și europene, precum și dezvoltarea și migrarea paginilor de internet ale autorităților locale la un model standard.

În cele din urmă, a treia categorie cuprinde serviciile conexe, precum găzduirea în cloud-uri publice și serviciile de transmisie de date de mare viteză. Aceste servicii sunt eligibile pentru o perioadă de maximum un an.

Finanțarea se va acorda diferențiat, în funcție de tipul beneficiarului, respectiv:

finanțare în cuantum de maxim 250.000 lei, inclusiv TVA , pentru consiliile județene și primăria capitalei;

finanțare în cuantum de maxim 175.000 lei, inclusiv TVA, pentru primăriile de municipiu și primăriile de sector din București;

finanțare în cuantum de maxim 125.000 lei, inclusiv TVA, pentru primăriile de orașe;

 

finanțare în cuantum de maxim 75.000 lei, inclusiv TVA, pentru primăriile de comune.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.