libere.jpgPotrivit prevederilor în vigoare, pe lângă sărbătorile legale, angajații au dreptul legal la mai multe zile libere plătite pe an. Numărul acestora ar putea fi extins cu încă două, conform unui proiect de act normativ aflat în dezbaterea Senatului.

Un nou proiect de lege, aflat în dezbatere încă, prevede acordarea de zile libere plătite angajaților pentru a merge la medic pentru control. Obiectivul vizat de inițiatori este depistarea din timp a posibilelor afecțiuni. Se dorește astfel o aliniere la cerințele Legii drepturilor pacientului (46/2003), respectiv la obiectivele legate de procedurile de screening.

 

Astfel, proiectul de act normativ propune acordarea de două zile libere pentru efectuarea procedurilor de examinare sau stabilire a unor boli. Cele două zile libere sunt plătite de către angajatori și nu pot fi incluse în concediul legal de odihnă. Ele pot fi acordate la solicitarea angajaților, care trebuie să depună cererile cu minimum 10 zile înainte de termenul prevăzut.

Angajatorul poate decide când acordă cele două zile libere, dar nu poate refuza acest drept. În cazul în care o face, este pasibil de amendă, în urma sesizării Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM).

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.