curent-ok.jpgFactura la electricitate pentru românii cu consum mic, care acum plătesc 0,68 lei pe kWh, ar putea crește cu 100% de la 1 aprilie 2025, după ce schema de plafonare/compensare va expira, arată calculele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

În prezent, facturile sunt plafonate în funcție de consum: 0,68 lei pentru consumul sub 100 kWh (unde intră majoritatea consumatorilor, în jur de cinci milioane), 0,8 lei pe kWh pentru cei cu consum între 100 și 250 kWh, și 1,3 lei pe MWh, pentru cei cu consum mai mare. Având în vedere costurile din piață, furnizorii spun că prețul 0,68 lei pe MW nu acoperă toate cheltuielile, iar revenirea la piața liberă va duce la o creștere serioasă a facturilor pentru cei care până acum plăteau acest preț. „În valoare absolută, este vorba de circa 30 de lei, adică echivalentul unui pachet, unui pachet și jumătate de țigări. În valoare relativă, ar putea însemna 100%, în funcție de zona de distribuție unde se află clienții”, au arătat reprezentanții AFEER, într-o întâlnire cu presa. Aceștia au făcut apel la autorități să simplifice schema de ajutor pentru consumatorii vulnerabili, pentru care această revenire la piața liberă ar însemna o povară în plus. Pe de altă parte, plafonul maxim, de 1,3 lei pe kWh, este mai mare decât prețurile din piață, și în acest moment sunt peste 30 de oferte din partea furnizorilor cu preț mai mic.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.