handicap-persoane.jpgLegislația privind educația fizică și sportul se va modifica, conform unui proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor, astfel încât persoanelor cu dizabilități intelectuale, alături de cele cu dizabilități fizice, să le fie mai accesibilă practicarea sportului.

 

Prin abonare, accepți să primești comunicări comerciale de la noi. Așa prelucrăm datele tale.

 

 

În esență, se propune, prin proiectul de lege de la Senat, modificarea mai multor prevederi ale Legii 69/2000 a educației fizice și sportului, pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități intelectuale la sportul de performanță.

De pildă, se completează un alineat al articolului 3, astfel încât să se vorbească despre asigurarea de condiții pentru practicarea sportului pentru toate persoanele cu dizabilități, nu doar pentru persoanele cu handicap fizic, așa cum stabilește legea acum.

Mai exact, în lege va scrie, după ce proiectul va ajunge să se aplice, că „autoritățile administrației publice au obligația să asigure condiții pentru practicarea educației fizice și sportului de către persoane cu toate tipurile de handicap, așa cum sunt prevăzute în legislație, în scopul dezvoltării personalității lor și integrării în societate, precum și mijloacele care să permită sportivilor cu handicap participarea la competiții naționale și internaționale destinate lor”.

De asemenea, în lege va scrie că sportul pentru persoanele cu nevoi speciale reprezintă un complex de activități desfășurate în condiții specifice în grup sau individual de către persoane cu toate tipurile de handicap. Acum se vorbește în lege despre persoane cu handicap fizic, senzorial, psihic și mixt.

Apoi, se stabilește că autoritățile din domeniul sportului (agenție sau minister) vor trebui să lucreze împreună cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român și cu Comitetul Național Paralimpic pentru finanțarea și derularea programelor privind pregătirea și participarea sportivilor români la Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice și Jocurile Mondiale Special Olympics. În prezent, ultima dintre competițiile enumerate nu apare în lege.

În fine, se va putea organiza Comitetul Național Special Olympics pentru persoane cu dizabilități intelectuale. În momentul de față, legea stabilește că “se pot constitui Federația sportivă națională «Sportul pentru toți» și Comitetul Național Paralimpic, pentru persoanele cu nevoi speciale, ca persoane juridice de drept privat, de utilitate publică, având ca membri persoane fizice și persoane juridice cu activitate specifică în domeniu”.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.