- Tuesday, 26 March 2024
- Written by FINANCIARPRESS.RO
- Hits: 241
Marcată anual la 26 martie, Ziua Internaţională a Luptei Împotriva Epilepsiei reprezintă un efort internaţional important dedicat creşterii gradului de conştientizare a epilepsiei la nivel mondial.
În această zi, oamenii de pe tot mapamondul sunt invitaţi să poarte simbolic o parte din vestimentaţie sau un accesoriu de culoare violet, să găzduiască şi să organizeze sau să participe la evenimente care prilejuiesc o mai bună cunoaştere şi informare despre această boală. Susţinerea pacienţilor şi a familiilor acestora sunt esenţiale pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu epilepsie. Societatea discriminează adesea sau creează obstacole pentru persoanele cu probleme medicale, lipsa de informaţii şi dezinformarea fiind frecvente în rândul populaţiei generale.
Municipalitatea piteșteană susține inițiativa Asociației ,,More than a SMILE’’ de a aduce în atenția publicului impactul pe care epilepsia îl are în viața oamenilor afectați de această boală cronică. Primăria Municipiului Pitești se alătură, astfel, miilor de instituții care, la nivel mondial, își manifestă solidaritatea cu cei care suferă de epilepsie, proiectând culoarea violet pe clădirea primăriei, marți, 26 martie, de la ora 21:00, până miercuri, la ora 06:00.
Purple Day a fost iniţiată de o tânără canadiancă, alături de care mai multe asociații şi-au unit forţele și au lansat Purple Day pe plan internaţional, creând organizaţii în întreaga lume, pentru a promova cunoaşterea acestei boli şi pentru a înţelege efectele ei asupra vieţii oamenilor marcaţi de această boală. Se estimează că aproximativ 1 din 26 de persoane va dezvolta epilepsie la un moment dat în timpul vieții, cu un total de peste 65 de milioane de oameni afectați la nivel global.
Epilepsia este o boală cronică ce afectează creierul și se manifestă prin convulsii, episoade de mișcare involuntară și pierderea conștienței. Deși este una dintre cele mai vechi afecțiuni medicale cunoscute și a doua cea mai des întâlnită afecțiune neurologică, după migrenă, un procent mic din populație știe ce să facă, în cazul în care cineva are o criză epileptică.
Asociaţia Pacienţilor cu Epilepsie din România (ASPERO) militează permanent pentru acces echitabil la diagnosticare, tratament şi îngrijire medicală, pentru o legislaţie adecvată care să garanteze drepturile omului şi pentru a combate stigma asociată acestei boli, încurajând persoanele cu epilepsie să trăiască la potenţialul lor maxim.
Popular Articles
- Most read
Publicitate