salariuleconomie.jpgDin acest an, venitul minim de incluziune înlocuiește fostele ajutoare sociale, acesta având două componente: ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii. Acordarea ajutorului pentru familia cu copii depinde, în primul rând, de un nivel redus al veniturilor, dar și de frecventarea școlii de către copiii familiei. Cu cât lipsește mai mult un copil provenit dintr-o familie beneficiară a ajutorului, cu atât mai mică este valoarea sprijinului de la stat.

De la începutul acestui an, persoanele care îndeplinesc o serie de condiții specifice pot beneficia de venit minim de incluziune, care, de fapt, a înlocuit fostele ajutoare sociale.

Potrivit Legii 196/2016, venitul minim de incluziune este compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare:

  • ajutorul de incluziune;
  • ajutorul pentru familia cu copii.

Obținerea ajutorului pentru familia cu copii e condiționată, pe lângă existența unui venit net lunar mic, de cel mult 700 de lei pentru fiecare membru al familiei, de frecventarea cursurilor de către copiii de vârstă școlară din respectiva familie.

Mai exact, după cum scrie în lege, “în cazul familiilor care au în întreținere copii de vârstă școlară, ajutorul pentru familia cu copii se acordă (...) cu condiția ca fiecare copil să fie înscris și să frecventeze fără întrerupere o formă de organizare a învățământului preuniversitar, respectiv învățământ cu frecvență (...), cu excepția celor care le întrerup din motive medicale”.

În cazul în care copiii familiei lipsesc de la școală, valoarea ajutorului se reduce în funcție de numărul de absențe:

  • cu 50% din cuantumul ce revine fiecărui copil din familie, pentru luna în care acesta înregistrează mai mult de 15 absențe nemotivate;
  • cu cuantumul ce revine fiecărui copil din familie pentru luna în care copilul înregistrează mai mult de 30 de absențe nemotivate;
  • cu cuantumul ce revine fiecărui copil din familie, pe perioada în care copilul întrerupe anul școlar, cu excepția situațiilor în care întreruperea este cauzată din motive de natură medicală;
  • cu cuantumul ce revine fiecărui copil din familie, pe perioada când copilul repetă anul școlar din alte motive decât cele de natură medicală.

Această condiție nu se aplică însă familiilor care au în întreținere copii cu dizabilități grave sau accentuate.

În cazul în care unul dintre copiii familiei nu mai merge la școală, el nu mai este luat în considerare nici la stabilirea venitului net lunar ajustat și nici la stabilirea valorii ajutorului pentru familia cu copii.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.