- Friday, 19 January 2024
- Written by FINANCIARPRESS.RO
- Hits: 389
Ministerul Justiției vrea să modifice legislația, astfel încât cei care se sustrag executării pedepselor să suporte cheltuielile aferente readucerii lor în țară. Numai anul trecut, cheltuielile cu recuperarea fugarilor au depășit 10 milioane lei.
Un proiect de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției propune modificarea Legii 302/2004, referitoare la cooperarea judiciară internațională în materie penală. Proiectul propune introducerea a două noi prevederi referitoare la aducerea fugarilor în fața justiției.
Conform primei modificări, ar urma ca, în cazul persoanelor care se sustrag urmăririi penale sau judecății, în calcularea cheltuielilor judiciare să fie incluse și cheltuielile care revin statului român.
În ceea ce privește ce-a de-a doua modificare propusă, aceasta se referă la recuperarea cheltuielilor efectuate de statul român pentru aducerea în țară a persoanelor care se sustrag executării pedepselor: ”pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în țară a persoanei solicitate care s-a sustras executării pedepsei, autoritățile române au drept de regres, la instanța civilă competentă. Această cauză se judecă cu celeritate ți este scutită de taxă de timbru”.
Conform Codului civil, dreptul de regres ”reprezintă dreptul debitorului plătitor, de a se întoarce împotriva celorlalţi codebitori solidari, pentru recuperarea sumei plătite pentru aceştia”.
În forma actuală a Legii 302/2004, cheltuielile ocazionate de îndeplinirea procedurilor legate de extrădare și aducerea în țară a persoanelor condamnate sunt suportate de autoritățile române.
În nota de fundamentare care prefațează proiectul de lege se arată că, numai în anul 2023, aceste cheltuieli au depășit suma de 10 milioane lei și că numărul persoanelor care se sustrag de la aplicarea legii crește constant. Astfel, dacă în anul 2020 fusese dispusă darea în urmărire internațională pentru un număr de 1260 persoane, anul trecut numărul acestora crescuse la 1530.
Popular Articles
- Most read
Publicitate