blocpiteti.jpgÎncepând din 6 ianuarie, închirierea locuințelor aflate în imobile încadrate în clasa I de risc seismic, cunoscute și sub numele de clădiri cu bulină roșie, e interzisă, potrivit unei legi apărute acum câteva zile. Pe de altă parte, contractele de închiriere aflate în derulare vor înceta de drept luna viitoare, mai exact, în 5 februarie.

Legea 426/2023, prin care se stabilește modificarea Legii 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, stabilește că, de la data intrării în vigoare, și anume din 6 ianuarie 2024, închirierea locuințelor din clădiri încadrate în clasa I de risc seismic este interzisă.

Concret, noul act normativ prevede că „se interzice închirierea sau cedarea în comodat/ folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I (...)”.

Noua lege stabilește și ce se-ntâmplă cu contractele de închiriere aflate în desfășurare. Mai precis, aceste contracte „încetează de drept la 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, termen care se împlinește în 5 februarie 2024.

Practic, după această dată nu vor mai exista contracte valabile de închiriere a spațiilor din imobilele cu risc seismic mare și nici nu vor mai putea fi semnate unele noi.

Pentru că legea stabilește că interdicția se aplică începând cu data încadrării în clasa de risc seismic Rs I și până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice al clădirii existente, locuințele din clădirile cu bulină vor putea fi închiriate din nou, cu condiția ca respectivele clădiri să fie consolidate.

Actul normativ nu explică ce înseamnă data încadrării în clasa de risc seismic Rs I, ceea ce înseamnă că, fără să conteze dacă încadrarea este de dată recentă sau stabilită cu multă vreme în urmă, închirierea locuințelor e interzisă dacă acestea se găsesc într-un imobil cu bulină.

Nerespectarea interdicției de închiriere de către proprietarii spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I le poate aduce acestora amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.