soba-1.jpgDupă programele rabla pentru mașini și electrocasnice, Guvernul se pregătește să lanseze și programul rabla pentru sobe.

 O veste bună, având în vedere că 3,5 milioane de locuințe sunt încălzite cu ajutorul sobelor pe lemne, multe dintre ele vechi, cu randamente foarte scăzute, cuprinse între 20-25%, și poluante.

Programul a fost solicitat în repetate rânduri de către Asociația Forestierilor din România (ASFOR). 

Potrivit ministrului Mediului, Mihai Fechet, ghidul programului va fi pus în dezbatere publică peste două săptămâni, în plin sezon rece. 

Programul ar putea fi extins chiar și la centralele pe peleți sau brichete. Planurile Ministerului Mediului vizează și Regia Națională a Pădurilor (Romsilva), care ar trebui să-și reducă profitul, pentru a suporta financiar încălzirea locuințelor cu sobe. 

La nivelul Ministerului Mediului au fost finalizate dezbaterile privind standardele pe care trebuie să le îndeplinească sobele care vor fi cumpărate în cadrul acestui program. 

În principiu, este vorba despre sobe cu un randament de 80-85%, iar în perioada următoare se va stabili procentul pe care îl va finanța statul prin intermediul AFM și care va fi valoarea maximă a unei astfel de investiții. 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.