program-catedrala-mioveni1.jpgUna dintre cele mai cunoscute și îndrăgite icoane făcătoare de minuni din lumea ortodoxă, cea a Maicii Domnului Mângâietoarea, de pe Sfântul Munte Athos, a ajuns la Catedrala Ortodoxă Sfinții Apostoli Petru și Pavel Mioveni.
 
Icoana Maicii Domnului „Mângâietoarea” face parte dintre multele icoane făcătoare de minuni, pe care le păstrează cunoscuta Mânăstire Vatoped din Sfântul Munte Athos.
Icoana este o frescă din secolul al XIV-lea, despre care se spune că e nefăcută de mână omenească, deoarece s-a săvârșit în forma de astăzi, prin harul lui Dumnezeu: Maica Domnului și Pruncul și-au schimbat forma feței și poziția corpului.
Minunea icoanei s-ar fi petrecut în 21 ianuarie 1320 (de aceea, este și cinstită, în chip deosebit, la această dată).
Starețul mănăstirii a dat portarului cheile să deschidă poarta, dar icoana Maicii Domnului, pictată pe zidul bisericii, s-a însuflețit deodată, iar Născătoarea de Dumnezeu a zis cu voce tare: "Nu deschideți astăzi porțile mănăstirii, ci urcați-vă pe ziduri și alungați mai întâi pirații!".
Atunci, Pruncul Iisus și-a întins mâna și a acoperit gura Maicii Sale, în semn de tăcere, zicând: "Nu, Maica Mea, nu le spune. Lasă-i să fie pedepsiți după cum merită, căci și-au lăsat neîmplinite datoriile lor călugărești!". Atunci, Maica Domnului a îndepărtat mâna Pruncului, coborând-o de la gura sa, și, îndreptându-și capul spre dreapta, a zis starețului a doua oară: "Nu deschideți astăzi porțile mănăstirii, ci urcați-vă pe ziduri și alungați pirații ascunși pe țărm!" Apoi, a continuat: "Luați aminte și pocăiți-vă, căci Fiul meu s-a mâniat pe voi!". Și-a zis iarăși: "Astăzi nu deschideți porțile mănăstirii!".
După această minunată descoperire a milei Născătoarei de Dumnezeu către oameni, icoana de pe zidul mănăstirii ar fi rămas în poziția aceea, diferită de cea dintâi, spre aducere aminte: chipul Fecioarei - plin de blândețe și de milă, în timp ce chipul Pruncului are o privire aspră, de Judecător.
Credincioșii se pot închina la ea, în perioada 23-30 octombrie 2023.
Iată și programul liturgic:
program-catedrala-mioveni.jpg

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.