- Thursday, 28 September 2023
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 382
Deși Guvernul României a adoptat încă din august 2021 Ordonanța de urgență prin care se interzice oficial punerea pe piață a produselor din plastic de unică folosință (Ordonanța 6/2021 - ART. 5 (1) La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe se interzice introducerea pe piaţă a produselor din plastic de unică folosinţă enumerate în partea B din anexa la prezenta ordonanţă şi a produselor fabricate din materiale plastice oxodegradabile), deși în Uniunea Europeană sunt interzise ambalajele din plastic de unică folosință în România încă se importă constant, în special din Turcia, milioane de ambalaje din plastic de unică folosință ce sunt foarte nocive, atât pentru oameni, cât și pentru mediul înconjurător.
Conform ordonanței mai sus menționate, doar trei instituții au atribuții în acest sens: Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, Garda Națională de Mediu și Administrația Fondului pentru Mediu.
FinanciarPress.ro a dorit să afle de la Garda Națională de Mediu câte controale a făcut din august 2021 și până în prezent legat de importurile ilegale de ambalaje din plastic de unică folosință.
Iar răspunsul primit de la București este unul halucinant și jenant, reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu spunând printre altele: ”Având în vedere personalul insuficient și problematica complexă cu care se confruntă, vă informăm că până în acest moment, strict pe această speță, nu au fost efectuate controale la agenții economici. Fiind însă conștienți de impactul negativ al produselor din plastic de unică folosință asupra mediului și sănătății populației, dorim să vă comunicăm faptul că intenționăm să demarăm în viitorul apropiat un control tematic privind această obligație legislativă”.
Altfel spus, Garda Națională de Mediu recunoaște negru pe alb că nu a făcut vreun control în cei doi ani de la adoptarea Ordonanței, în cei doi ani în care numeroase categorii de ambalaje din plastic de unică folosință sunt interzise în Uniunea Europeană. România, țara unde normele și normativele europene nu se respectă...
Milioane de ambalaje de unică folosință din polistiren expandat și plastic, care se descompun foarte greu și care provin de la unitățile de alimentație publică, iau drumul gropilor de gunoi din România, iar multe dintre ele lasă în urma lor substanțe toxice ce se infiltrează în sol.
Iar faptul că Ordonanța dată de Guvern acum doi ani privind interzicerea ambalajelor de unică folosință din plastic nu este respectată, afectează atât consumatorii, cât și companiile ce respectă normativele europene și produc ambalaje biodegradabile.
Popular Articles
- Most read
Publicitate