tribunal.jpgPentru a corecta o situație existentă în prezent și pentru a asigura astfel egalitatea în drepturi a tuturor copiilor, Codul penal se va modifica, după cum prevede un proiect legislativ ce are propunere de adoptare la Senat, pentru ca și neplata pensiei de întreținere a copilului stabilite la notar să se poată sancționa, nu doar a celei stabilite în instanță, ca acum.

 

 

 

Practic, prin proiectul de lege de la Senat se stabilește incriminarea neplății, cu rea-credință, timp de trei luni, a pensiei de întreținere stabilite prin act notarial.

În prezent, Codul penal stabilește că se poate vorbi despre abandon de familie doar în cazul neplății, “cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere stabilite pe cale judecătorească”.

Astfel, după ce proiectul va ajunge să se aplice, nu se va mai face distincție între cele două situații, iar neplata pensiei de întreținere, indiferent că este stabilită pe cale judecătorească sau la notar, va putea fi sancționată identic.

De fapt, paragraful care acum vorbește doar despre pensia alimentară stabilită în instanță se va modifica în “neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească sau notarială”.

Acum, când vine vorba despre neplata pensiei de întreținere stabilite pe cale judecătorească, Codul penal stabilește pedepse cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă.

“Este elementar că, indiferent dacă se stabileşte pe cale judiciară sau notarială (...), pensia de întreţinere în favoarea copilului trebuie să aibă obligatoriu acelaşi regim juridic pentru toţi copiii, indiferent de cum şi unde divorţează părinţii. Din punct de vedere civil, obligaţia de ordin patrimonial nu presupune diferenţe, însă din perspectiva normelor de drept penal, observăm o protecţie suplimentară şi discriminatorie a copiilor părinţilor care divorţează în instanţă, în defavoarea copiilor părinţilor care divorţează la notar”, subliniază inițiatorii măsurii.

La baza propunerii de față stă o decizie a Curții Constituționale a României, prin care a constatat, în aprilie, că “este neconstituțională soluția legislativă cuprinsă în art. 378 alin. (1) lit. c) din Codul penal, care nu incriminează neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere stabilite prin act notarial”.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.