- Thursday, 31 August 2023
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 844
Pădurea Trivale, oaza de verdeață a Piteștiului, este subiectul unei ample dezbateri în ultimele zile legat de faptul dacă este oportun să fie declarată pădure-parc sau arie naturală protejată. Și asta în contextul în care joi 31 august, pe ordinea de zi a Consiliul Local Pitești este un proiect de hotărâre privind declararea unei suprafețe de 160 hectare ca pădure-parc, urmând ca alte 175 hectare să fie declarate în viitor arie protejată, după parcurgerea tuturor pașilor legali și administrativi.
În ultimele zile, reprezentanții USR și PNL au susținut că dacă Pădurea Trivale va fi transformată în pădure-parc, dezvoltatorii imobiliari vor putea intra cu buldozerele în pădure și construi vile și blocuri și că în ultima perioadă s-au înmulțit solicitările de ridicare de construcții în Pădurea Trivale.
În acest context, și pentru a veni cu clarificări legale, Primăria Pitești a organizat o conferință de presă pe parcursul căreia au fost explicate diferențele între pădure-parc și arie naturală protejată.
”Noi vom putea face în această pădure-parc doar alei, piste pentru biciclete, bănci, iluminat public, toalete ecologice și construcții provizorii din lemn, cu suprafața maximă de 15 metri pătrați. În pădurea-parc nu se pot face retrocedări, în timp ce în aria protejată se pot face retrocedări. La ora actuală, în România sunt păduri-parc în zone importante și cu suprafețe considerabile: 144 hectare- Suceava, 519 hectare-Timișoara, 46 hectare – Râmnicu Vâlcea. Cea mai mare pădure-parc va fi la Brașov și va avea 1.000 de hectare. În pădurea-parc Trivale nu se va ridica vreodată vreo clădire”, spune primarul Cristian Gentea.
Și Sorin Balaș, directorul Ocolului Silvic Pitești, a venit cu detalii privind cele două concepte, de pădure-parc și respectiv arie naturală protejată.
”Într-un studiu din anii 1970 se concluziona că cel mai bine pentru Pădurea Trivale ar fi să fie administrată ca pădure-parc. Legea permite la pădurea-parc împădurirea cu diverse specii ornamentale. Odată ce devine pădure-parc, suprafața respectivă nu mai poate fi supusă retrocedării. Într-o arie naturală protejată, accesul public pedestru este permis doar cu avizul Agenției pentru Arii Naturale Protejate. În zonele protejate integral, accesul uman este strict interzis, sancționându-se cu amenzi de până la 50.000 lei”, precizează Sorin Balaș.
Popular Articles
- Most read
Publicitate