- Thursday, 15 June 2023
- Written by FINANCIARPRESS.RO
- Hits: 388
Legislația referitoare la urbanism și autorizarea lucrărilor de construcții permite, de acum, construirea instalațiilor care produc energie regenerabilă în intravilan, fără a mai fi obligatorie obținerea prealabilă a unui plan urbanistic zonal (PUZ). De asemenea, mai multe autorizații de construire pot fi acordate în baza unui singur certificat de urbanism.
Recenta oficializare a Legii 166/2023 (care se aplică din data de 10 iunie 2023) de modificare a actelor normative referitoare la amenajarea teritoriului și urbanismului (Legea 350/2001) și la autorizarea executării lucrărilor de construcții (Legea 50/1991) aduce noi abordări în materiile reglementate de cele două acte normative, cu scopul de a facilita promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.
Conform unei analize a specialiștilor PWC, ”Aceste îmbunătățiri urmăresc eliminarea barierelor semnificative existente pentru proiectele de energie regenerabilă, prin reducerea sarcinilor administrative și eficientizarea procesului de autorizare, oferind mai multă flexibilitate pentru planificarea urbană și autorizarea construcțiilor în legătură cu aceste proiecte”.
De asemenea, se dorește a fi un pas înainte în ralierea legislației autohtone, destul de învechite, la un sistem legislativ de inspirație europeană, care să înlesnească atingerea obiectivului Uniunii Europene de a asigura o pondere a energiei din surse regenerabile de 32% din total, până în anul 2030.
Până la adoptarea acestor modificări legislative, singura excepție de la obligația de a obține un PUZ era acordată numai proiectelor RES (care utilizează energie regenerabilă) desfășurate pe o suprafață de până în 50 de hectare (situate în extravilan).
Legea 166/2023 extinde această derogare și asupra proiectelor RES amplasate în intravilan. Prin urmare, de acum înainte, construirea capacităților de producere şi stocare a energiei regenerabile nu mai necesită obținerea prealabilă a unui PUZ: ”dreptul de construire se acordă și în lipsa documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism aprobate pentru lucrări de construire a capacităților de producere și stocare a energiei electrice și a hidrogenului din surse regenerabile situate în intravilanul și extravilanul localităților, inclusiv stații de transformare, cabluri și instalațiile pentru racordarea acestora la rețeaua electrică de interes public”.
Mai mult, de la adoptarea noii legi, în situația existenței unui singur certificat de urbanism, pot fi obținute mai multe autorizații de construire aferente mai multor obiective de investiție, fapt care până acum nu era posibil.
În continuarea seriei de modificări aduse vechilor reglementări, proiectele RES vor beneficia de posibilitatea de a fi dezvoltate în baza unui PUZ, în situațiile în care Planul de amenajare a teritoriului județean (PATJ) și Planul urbanistic general (PUG) sunt expirate sau și-au pierdut valabilitatea.
Popular Articles
- Most read
Publicitate