- Wednesday, 07 June 2023
- Written by FINANCIARPRESS.RO
- Hits: 369
Autoritățile publice vor fi obligate ca, în următorii ani, să amenajeze spaţii de joacă şi spaţii pentru activităţi sportive şi recreative care să poată fi folosite de persoanele cu dizabilități, dacă un proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor va ajunge să se aplice.
Astfel, proiectul de lege vizează modificarea Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și introducerea unor noi facilități obligatorii destinate acestora în lista deja existentă.
Mai exact, vor trebui să fie amenajate și spaţii de joacă pentru copii ori spaţii pentru activităţi sportive şi recreative care “să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap”.
La modul concret, autorităţile publice vor avea obligaţia ca, până la sfârșitul anului viitor, să includă în regulamentele locale, respectiv în planurile de reamenajare, reabilitare sau construire a spaţiilor de joacă şi a spaţiilor pentru activităţi sportive şi recreative, amplasarea a cel puţin unui echipament destinat persoanelor cu dizabilităţi.
În plus, în maximum trei ani de la intrarea în vigoare a măsurilor de față, vor trebui să reamenajeze spațiile de joacă sau cele pentru activităţi sportive şi recreative deja existente, astfel încât să fie montat cel puţin un echipament destinat persoanelor cu dizabilităţi. Aceeași obligație va exista, în mod evident, și în cazul spațiilor de joacă sau activități ce se vor construi de la zero.
Pentru nerespectarea viitoarei noi obligații, autoritățile vor putea fi sancționate cu amenzi de până la a 25.000 de lei.
Inițiatorii măsurii spun că vor să reglementeze “accesul facil în parcuri sau locuri de joacă recreative al persoanelor cu dizabilităţi, cu respectarea cadrului legal existent, cu scopul de a asigura în fapt egalitatea de șanse și tratament pentru locuitorii și cetățenii cu dizabilităţi ai acestei țări, în mod discriminatoriu dezavantajaţi de actuala situație, creându-le aceleași facilităţi și avantaje care exista deja pentru cetăţenii altor state europene”.
În momentul de față, “clădirile de utilitate publică, căile de acces, clădirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun și stațiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru călători și peroanele principalelor stații, spațiile de parcare, străzile și drumurile publice, telefoanele publice, mediul informațional și comunicațional” trebuie adaptate conform prevederilor legale în domeniu, astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap, după cum stabilește Legea 448/2006.
Popular Articles
- Most read
Publicitate