militari-romani.jpgAlături de cadrele militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti, funcţionarii publici şi personalul civil contractual, și elevii ori studenții militari ce au dreptul la la hrană vor putea primi, atunci când nu pot primi alimente, valoarea în bani a normei de hrană, după cum apare într-o lege ce va intra în vigoare peste câteva zile.

Legea 83/2023, ce se va aplica din 17 aprilie, vizează drepturile elevilor și studenților militari.

Mai exact, și elevii ori studenții militari vor putea primi, alături de cadrele militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti, funcţionarii publici şi personalul civil contractual din armată, norma de hrană în bani.

“Cadrele militare, studenţii şi elevii instituţiilor militare de învăţământ, soldaţii şi gradaţii profesionişti, funcţionarii publici şi personalul civil contractual care au dreptul la hrană potrivit normelor, atunci când nu beneficiază de alimente, primesc, în locul acestora, valoarea financiară neimpozitabilă a normei de hrană la care au dreptul”, scrie, concret, în lege.

Modificarea era necesară, potrivit inițiatorilor măsurii, deoarece OG 26/1994 nu prevede acum posibilitatea acordării elevilor și studenților militari a valorii financiare a normei de hrană la care au dreptul în perioadele în care nu sunt prezenți în instituțiile militare de învățământ și astfel nu li se asigură hrană preparată.

„Măsura (...), pe de o parte, va asigura fondurile financiare necesare hrănirii pe întreaga perioadă a anului a studenților și elevilor militari, astfel încât, la returnarea în instituțiile militare de învățământ, aceștia să fie apți din toate punctele de vedere pentru a face față provocărilor fizice și psihice la care sunt supuși pe perioada pregătirii, iar, pe de altă parte, va înlătura discriminarea existentă între diverse categorii de personal care își desfășoară activitatea în cadrul instituțiilor militare”, conform expunerii de motive ce a însoțit legea în faza de proiect.

OG 26/1994 stabilește că personalul din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției - Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază și Serviciul de Telecomunicații Speciale, precum și din Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale are dreptul, în timp de pace, la hrană gratuită.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.