dsvsa arges comisia europeana

În perioada 28-29 martie, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a fost auditată de o misiune din partea serviciilor veterinare din Marea Britanie.

Țara noastră a fost selectată, dintre statele membre, alături de Franța și Germania, pentru a fi evaluată în ceea ce privește eficiența măsurilor de prevenire, detectare și control a pestei porcine africane implementate în Uniunea Europeană.

Selecția s-a făcut pe baza diferitelor situații epidemiologice existente în aceste state, în vederea dezvoltării relațiilor comerciale între Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii.

În cea de-a două zi a misiunii, cei șase membrii ai echipei de audit și un reprezentant al Comisiei Europene (în calitate de observator) s-au deplasat în Argeș, unde au mers la sediul DSVSA Argeș, la ferma Radic Star și la o gospodărie tradițională. Înalții oficiali europeni au avut numai cuvinte de apreciere la adresa conducerii DSVSA Argeș privind eficiența măsurilor luate pentru prevenirea pestei percine, ca și pentru modul profesionist în care sunt verificate și aplicate constant normele sanitar-veterinare.

Auditul a urmărit evaluarea organizării autorităților competente și sistemul de control oficial ale statelor membre auditate. În acest sens, au fost inspectate mișcările și trasabilitatea animalelor vii, producția, procesarea și distribuția cărnii de porc și a produselor din carne de porc.

Anul 2022 a fost cel mai bun din punct de vedere epidemiologic în ceea ce privește gestionarea pestei porcine africane la nivelul județului Argeș, de la debutul acesteia, fiind înregistrate doar trei focare de pestă porcină în gospodăriile populației. Încă o dovadă cât se poate de palpabilă că DSVSA Argeș este o instituție extrem de eficientă și implicată.

Un proiect al raportului misiunii oficialilor europeni va fi elaborat în termen de 60 de zile și, după finalizare, va fi transmis statelor membre auditate pentru analiză și comentarii.

Raportul final va fi publicat pe site-ul Guvernului Marii Britanii.

dsvsa arges 01 comisie

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.