pasuni

Luni 20 februarie, la Corbi va fi o ședință de Consiliu Local ce se anunță de pe acum foarte încinsă. Concret, pe ordinea de zi este un punct privind un proiect de hotărâre pentru aprobarea redevenței minimale pentru concesionarea suprafețelor de pajiști comunale aflate în proprietatea privată a comunei Corbi, către crescătorii de animale.

Primărița Anca Baciu a propus ca redevența să fie de 700 lei pe an per hectar, în timp ce Asociația ”Corbii de Piatră”, care are și un reprezentant în Consiliu Local, pe Ion Săvescu, a propus o redevență extrem de mică, de 230 de lei per hectar. Primărița Anca Baciu a propus majorarea redevenței în primul rând pentru ca sumele ce vor fi strânse ulterior la bugetul local să fie utilizate pentru proiecte importante pentru comunitate. Iar redevența propusă de 700 de lei va fi redusă pentru cei care o plătesc în avans pe mai mulți ani. În plus, dacă vor scădea subvențiile de la APIA, va scădea și valoarea redevenței. Iar Asociația ”Corbii de Piatră” propune o redevență foarte mică în condițiile în care aceeași asociație se implică foarte puțin în susținerea fermierilor.

”În acest an an au expirat contractele de concesiune pentru pășuni. Sunt trei asociații care au avut concesionate pășuni. Propunerea mea a fost ca această concesionare a pășunilor să se facă prin licitație, ca să fie totul transparent și să nu existe discuții. Prețul pleacă de la 700 lei per hectar. Dar propunerea mea este ca să trimit câte o notificare pentru cei care au avut pășuni concesionate în anii trecuți. Dacă îmi răspund că doresc să concesioneze în continuare aceeași suprafață sau suprafețe mai mici este în regulă. Și după ce îmi răspund și cei care vor să rămână vor rămâne. Iar suprafețele ce vor rămâne vor fi scoase la licitație. Eu ca primar îmi doresc să fie bine pentru comunitate. Prețul este unul mai ridicat ca să putem contribui astfel mai mult la bugetul local și să fie mai multe beneficii pentru comunitate. Iar propunerea nu se oprește aici. Dacă redevența este plătită în avans pe doi ani se va face o reducere de 15%. Dacă se va plăti redevența în avans pe trei ani, reducerea va fi de 30%. Reprezentantul Asociației Corbii de Piatră a venit cu propunerea de 230 de lei per hectar, în condițiile în care ei câștigă de la APIA aproximativ 400 de euro per hectar dacă accesează toate măsurile. Și nu ar fi o problemă dacă banii pe care ei îi câștigă de la APIA s-ar duce către fermierii care fac parte din asociație. Însă fermierii primesc niște sume foarte mici față de ce se încasează de la APIA. Asociația Corbii de Piatră ar fi putut și investi banii pe care îi primește într-o stână turistică, de exemplu sau dacă fermierii ar fi avut toate utilajele necesare. Asociația Corbii de Piatră trebuie să se gândească mai mult la comunitate și la crescătorii de animale”, a precizat pentru FinanciarPress.ro primărița Anca Baciu.

Această propunere de redevență mică a Asociației Corbii de Piatră ar putea fi interpretată ca o tentativă de blocare a investițiilor în comună pe motive politice, având că Ion Săvescu, președintele Asociației Corbii de Piatră este și consilier local din partea opoziție.

 

 

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.