- Tuesday, 31 January 2023
- Written by FINANCIARPRESS.RO
- Hits: 469
Întreprinderile mici și mijlocii (IMM), inclusiv microîntreprinderile, vor putea cere un ajutor de minimis de până la 100.000 de euro, pentru a-și digitaliza activitatea proprie, abia începând din 15 februarie 2023, după ce Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a amânat perioada inițială de înscrieri.
Granturile pentru digitalizarea IMM-urilor sunt prevăzute de Ordinul MIPE 3.185/2022, calendarul aferent fiind ajustat recent prin Ordinul MIPE 157/2023 (se publică doar pe site-ul ministerului, nu și în Monitorul Oficial).
Astfel, schema de ajutor finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru care înscrierile se vor derula online într-o aplicație dedicată, prevede următorul calendar actualizat:
depunerea de proiecte: 15 februarie - 18 aprilie 2023 (inițial, perioada era 1 februarie - 31 martie);
etapa de evaluare a proiectelor: 19 aprilie - 31 mai 2023 (inițial, perioada era 1 aprilie - 31 mai);
prima etapă de semnare a contractelor: 30 iunie 2023;
a doua etapă de semnare a contractelor: 31 august 2023.
Potritiv celor din minister, „măsura a fost luată în contextul unui număr mare de solicitări/ propuneri/ observații primite din partea mediului de afaceri pe marginea acestui apel, dar mai ales pentru a veni în sprijinul potențialilor beneficiari”, așa cum scrie într-un comunicat de presă.
În esență, cu fondurile de până la 100.000 de euro, IMM-urile vor putea să se digitalizeze prin:
achiziții de hardware TIC (tehnologia informației și a comunicațiilor);
achiziții de echipamente pentru automatizări și robotică destinate fluxurilor tehnologice, integrate cu soluții digitale;
dezvoltarea și/sau adaptarea aplicațiilor software/licențelor, inclusiv soluțiile de automatizare software de tip RPA (robotic process automation);
achiziții de tehnologii blockchain;
achiziții de sisteme de inteligență artificială, machine learning, augmented reality, virtual reality;
achiziționarea unui site de prezentare;
achiziția de servicii de tip cloud și IoT (internet of things);
instruirea personalului care va utiliza echipamentele TIC;
consultanță/analiză pentru identificarea soluțiilor tehnice de care au nevoie IMM-urile etc.
Ajutorul de minimis, care va fi de cel puțin 20.000 de euro, va putea acoperi cel mult 90% din cheltuielile eligibile ale întreprinderilor, restul de 10% fiind cofinanțare. Astfel, microîntreprinderile vor putea obține maximum 30.000 de euro, întreprinderile mici vor putea obține maximum 50.000 de euro și întreprinderile mijlocii vor putea obține maximum 100.000 de euro.
Printre condițiile ce vor trebui bifate de solicitanți se vor număra: să fie societăți înființate înainte de anul 2022, să nu fi avut activitatea întreruptă sau suspendată în 2022 ori să nu aibă probleme financiare.
Popular Articles
- Most read
Publicitate