blocpiteti.jpgPentru a putea desfășura activitatea de administrator al unui imobil, cei interesați trebuie să obțină un atestat de la primărie, potrivit legislației în vigoare. Acest document se poate obține doar în baza unui certificat de calificare profesională și a două alte acte: cazierul judiciar și cel fiscal.

 

Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor stabilește că administratori de bloc pot fi doar persoanele care au o calificare profesională în această direcție.

Acest lucru poate fi dovedit printr-un certificat de calificare profesională. Așadar, acest document este cel prin care se dovedește calificarea profesională a persoanelor fizice pentru a îndeplini ocupația de administrator de condominii, în conformitate cu legislația privind învățământul superior sau privind formarea profesională a adulților, după cum scrie în lege.

În baza acestui document de pregătire profesională, dar și altor două, cei interesați să activeze ca administrator de imobil pot obține un atestat în acest sens. Concret, atestatul este actul care dovedește calitatea de administrator de condominii, prin care persoanele fizice care dețin certificate de calificare sunt atestate de către primar, la propunerea compartimentelor specializate în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari din cadrul autorității administrației publice locale, în baza unei hotărâri a consiliului local.

Pentru a putea primi atestatul semnat de primar, cei ce vor să devină administratori de bloc trebuie să prezinte următoarele acte:

certificatul de calificare profesională pentru ocupația de administrator de condominii;

cazierul judiciar care să ateste că nu a suferit nicio condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune de natură economico-financiară;

cazierul fiscal.

Atestatul este valabil patru ani de la data emiterii și poate fi reînnoit în aceleași condiții în care a fost emis. De asemenea, atestatul unui administrator poate fi suspendat sau retras, ca urmare a unei hotărâri judecătorești definitive, în cazul în care instanțele judecătorești competente au stabilit existența unui prejudiciu cauzat de administrator.

Expirarea, suspendarea sau retragerea atestatului determină automat imposibilitatea exercitării activității de administrare a imobilelor.

Regulile de acum stabilesc că administrarea unui imobil poate fi făcută de către persoane fizice, persoane fizice autorizate sau persoane juridice specializate, autorizate conform legii.

În cazul persoanelor juridice specializate, atestatul trebuie obținut pentru toți angajații acestora care prestează activitatea de administrare a condominiilor.

Atestatul trebuie afișat de către administrator, la avizier, la data intrării în vigoare a contractului de administrare.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.