tren.jpgSalariații feroviari vor beneficia, din acest an, pe lângă liberele legale de care se bucură toți angajații din țara noastră pe parcursul unui an, de o zi liberă suplimentară în februarie. Legea care cuprinde această măsură, apărută în 2020, a fost amânată de mai multe ori și a intrat în vigoare la începutul anului, astfel că liberul suplimentar din februarie se acordă abia din 2023.

Măsura se regăsește în Legea 195/2020 privind statutul personalului feroviar, document oficializat pe final de 2020. Legea trebuia să se aplice din 2021, dar a fost amânată inițial prin OUG 8/2021, iar ulterior a fost amânată încă o dată prin OUG 130/2021.

Printre alte măsuri ce vizează salariații feroviari, actul normativ extinde și numărul zilelor libere de care pot beneficia aceștia de-a lungul unui an. Mai exact, pe lângă zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează (stabilite de Codul muncii și de care beneficiază toți angajații din România), angajații feroviari se vor bucura de o zi liberă și în 16 februarie.

Măsura se aplică din 2023, deoarece și Legea 195/2020 a intrat în vigoare în acest an. Prin urmare, primul an în care 16 februarie va fi zi liberă este 2023.

„Ziua Feroviarilor, sărbătorită anual la data de 16 februarie, se declară zi de sărbătoare legală pentru personalul feroviar, prin derogare de la prevederile art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare (trimiterea se face la lista liberelor legale din Codul muncii - n. red.)”, se precizează în actul normativ.

În mod normal, numai în Codul muncii sunt trecute liberele legale pentru salariați, însă aceasta este o excepție de la regulă.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.