- Wednesday, 14 December 2022
- Written by FINANCIARPRESS.RO
- Hits: 382
Așa cum s-a stabilit recent, prin OUG 166/2022, în 2023, persoanele cu venituri mici vor primi un ajutor financiar, ce va putea fi folosit pentru a compensa prețul la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
Ajutorul de la stat va fi de 1.400 de lei, bani ce vor fi acordați în două tranșe egale, de câte 700 de lei, în februarie și septembrie 2023. Ajutorul va putea fi folosit pentru plata facturilor curente, dar și a datoriilor la energie.
Pe lângă regulile privind utilizarea cardurilor de energie prin intermediul cărora se va acorda ajutorul, OUG 166/2022 stabilește și sancțiuni pentru încălcarea acestora.
De pildă, după cum apare în ordonanță, “utilizarea de către beneficiarii cardului de energie în alt scop decât cel prevăzut de prezenta ordonanță de urgență” sau “solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul cardurilor de energie/ certificatelor de validare a datoriilor sau pentru fracțiuni din acestea” pot aduce amenzi cuprinse între 4.500 și 6.000 de lei (de la 1,5 la două puncte-amendă, după cum scrie în actul normativ).
„Un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit în condițiile legii”, potrivit ordonanței, ceea ce înseamnă că, în 2023, anul în care se va acorda și ajutorul, va avea valoarea de 3.000 de lei, după cum s-a stabilit recent.
Apoi, pentru “comercializarea de către beneficiarii cardurilor de energie contra unui preț sau a altor bunuri/ servicii decât cele stabilite prin prezenta ordonanță de urgență”, amenzile din OUG sunt cuprinse între 42.000 și 60.000 de lei (de la 14 la 20 de puncte-amendă).
Popular Articles
- Most read
Publicitate