urs brunFundația Conservation Carpathia a demarat un proiect pilot de cercetare pentru îmbunătățirea activității de prevenire a conflictelor dintre urși și comunitățile din zona Carpaților Meridionali. Acest proiect presupune studierea și înțelegerea comportamentelor urșilor care creează probleme, prin montarea unor colare GPS.

Astfel, în perioada următoare Fundația Conservation Carpathia va captura cinci urși care coboară frecvent în preajma unor localități din Argeș, le va monta colare GPS și-i va elibera imediat. Colarele au un soft integrat care permite configurarea diverselor informații virtuale digitale, cum ar fi conturul extern al localităților. În momentul în care un urs cu colar se apropie din nou de localități sistemul trimite o alertă echipei de intervenție rapidă să poată interveni în cel mai scurt timp. Proiectul își propune să studieze comportamentul urșilor care se apropie de sat în căutare de hrană, să elimine cauzele care-I atrag, și să găsească soluții pentru reducerea conflictelor dintre oameni și animalele sălbatice. Colarele GPS sunt dotate cu sisteme de desprindere automată, astfel încât la finalizarea studiului, sau mai devreme la comandă, acestea se vor elibera, iar datele stocate pe acestea urmând a fi analizate de echipa proiectului.

Zonele vizate sunt în imediata vecinătate a cinci comune din Argeș: Rucăr, Stoenești, Dragoslavele, Lerești, Bughea de Sus.

Studiul se efectuează în perioada noiembrie 2022–decembrie 2024.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.