lucretiu tudorDe mai bine de doi ani, Lucrețiu Tudor este city manager al Piteștiului. O funcție importantă și cu multă răspundere. O funcție căreia îi face față cu brio și cu multă implicare, după ce o bună perioadă a fost apreciat ca director al Direcției Finanțelor Publice Argeș. Lucrețiu Tudor a acordat un interviu pentru FinanciarPress.ro, interviu în care a vorbit printre altele despre colaborarea cu primarul Cristian Gentea, despre provocările întâlnite și despre viitorul Piteștiului.

Au trecut doi ani de când vă aflați la dreapta primarului Piteștiului, Cristian Gentea. Îmi puteți explica succint cum a fost această perioadă?
Succint: a fost o perioadă intensă, cu provocări nebănuite, cu muncă în echipă, cu rezultate.
Mulți îl văd pe Cristian Gentea foarte exigent. Dumneavoastră cum îl vedeți, mai ales după doi ani în care ați lucrat împreună?
Foarte exigent. Cere corectitudine de la ceilalți în aceeași măsură în care este corect cu ceilalți și cu sine. Format într-o școală foarte riguroasă, cea a cercetării, Cristian Gentea este meticulos, exact, este interesat de precizie și termene! Pe măsură ce piteștenii îl cunosc își schimbă percepția despre modelul tip al primarului. Am constatat această schimbare de mentalitate a oamenilor și un fel de simpatie pentru primar, în cele peste 15 întâlniri cu asociațiile de proprietari cu peste 1000 de oameni numai în acest an. Oamenii simt că este autentic, că muncește și își asumă responsabilități.
În toată această perioadă au fost momente în care ați vrut să renunțați la această funcție și să reveniți la ANAF?
ANAF a fost una dintre perioadele cele mai bune din cariera mea, sigur că a fost o experiență din care am învățat enorm și care m-a pregătit într-o mare măsură pentru o funcție administrativă dificilă, am știut însă din prima zi că am mult de învățat, că voi face eforturi suplimentare, că îmi cresc, exponențial cu notorietate, și responsabilitățile, însă niciodată nu m-am gândit să renunț! Nu, cât timp sunt într-o echipă asumată.
Spuneți-mi, vă rog, o realizare a dumneavoastră în această funcție, dar și o neîmplinire.
Este foarte devreme să vorbesc despre realizări după doi ani, la fel, despre neîmpliniri. Proiectele bune, crescute sănătos, au nevoie de timp pentru start, implementare, sustenabilitate, dar, sigur că progresele sau schimbările se văd cu ochiul liber în Pitești – de la sistematizarea infrastructurii rutiere, la curățenie sau deschiderea parcurilor și orașului, în general, pentru tineri! Avem evenimente, începem să avem o identitate cu care să ne mândrim.
Care a fost cel mai dificil moment de când sunteți city manager la Pitești?
Nu a existat un moment pe care să-l pot încadra în categoria numită de dumneavoastră. Sunt momente dificile zilnic, le depășim însă de fiecare dată.
Care sunt marile plusuri și minusuri ale Piteștiului?
Vecinătatea cu Capitala. Bucureștiul aproape ne aduce multe avantaje și unele dezavantaje! Trăim însă transformarea spre zonă metropolitană, curând serviciile integrate, transferul de cunoaștere, piața muncii, ne vor pune nu în competiție cu Bucureștiul, ci în congruență. Piteștiul va avea doar plusurile unui oraș care beneficiază de toate facilitățile oferite de metropolă, suficient de departe pentru a fi seducător prin curățenie, aer curat, distanțe mici între locuința personală și parc sau școală, evenimente culturale identitare, mult sport în orașul lui Dobrin.

 

Vom avea parc industrial la Pitești în viitorul foarte apropiat”


În ultimii ani, Piteștiul este cumva sub un asalt al dezvoltatorilor imobiliari și în destule cazuri blocurile noi sunt ridicate la câțiva metri de alte blocuri și fără numărul minim de locuri prevăzut de lege. Ce măsuri aveți de gând să luați legat de haosul imobiliar?
Mă surprinde întrebarea dumneavoastră: de mai bine de un an și jumătate, echipa administrativă a schimbat abordarea în mod aproape brutal, nimeni nu mai are curaj să construiască la limita legii! Am sistat, doar în ultimele luni construcția a 6 imobile, pentru construire fără autorizație, până la intrarea în legalitate, am sancționat constructorii pentru nerespectarea organizării de șantier, am crescut exigența de emitere a autorizației de construire și am constat pentru 2022 o scădere cu 15% a certificatelor de urbanism emise și cu 10% a autorizațiilor de construire emise! Continuăm să transmitem somații și să amendăm proprietarii clădirilor degradate, avem, prima dată un regulament de publicitate stradală, chioșcurile inestetice aproape au dispărut, investițiile sunt autorizate numai după hotărârile Consiliului Local de aprobare PUD ȘI PUZ!
De ce nu are încă Piteștiul un parc industrial?
Parcul industrial este, nu un proiect doar pentru Pitești, ci un megaproiect, un proiect care va ajuta intregul judet si care are nevoie de timp pentru a fi solid construit și dezvoltat! Este pe agenda noastră, suntem în faza de analiză și alegere a opțiunilor câștigătoare. Vom avea parc industrial in viitorul apropiat, foarte posibil in zona CET SUD.
La final de mandat, adică în anul 2024, cum vedeți Piteștiul?

Sunt absolut convins ca Pitestiul va fi mult schimbat in bine.Vom avea în lucru cele mai multe obiective de investiții majore, de la mobilitate urbană la sustenabilitate energetică, obiective sportive și culturale, va fi mai atrăgător pentru tineri, mai apreciat de locuitorii săi, mai vizitat de turiști!

 

 

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.