vaccinare caini

În această perioadă este în plină desfășurare în Argeș o campanie de vaccinare profilactică antirabică a carnasierelor în vârstă de peste 3 luni (câini și pisici, câini de stână). Această campanie se realizează o dată pe an (octombrie-decembrie), dar nu mai târziu de un an de la ultima vaccinare, urmată de vaccinări de completare la animalele care nu au putut fi vaccinate în timpul campaniei și este efectuată de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciti, în conformitate cu reglementările legale.

 

Rabia (Turbarea) este o boală infecțioasă virală a mamiferelor provocată de virusul rabic. Virusul pătrunde în organism prin mușcătura sau zgârietura produsă de animalele turbate. Contactul cu mucoasele constituie de asemenea o cale de contaminare. Boala afecteaza sistemul nervos.

 

Ca simptomatologie, inițial, de cele mai multe ori, apar modificări de comportament precum: anxietate, agresivitate sau din contră docilitate exagerată, izolare de restul mediului. Ulterior semnele se accentuează, animalele devenind foarte agresive, prezintă dromomanie, iritabilitate, pupile dilatate, urmând stare de dezorientare, încordare a mișcărilor, convulsii și în final paralizie.

 

Persoanele mușcate sau zgâriate trebuie să se spele imediat și foarte bine cu apă și săpun la nivelul plăgilor, iar apoi să meargă rapid la un spital de boli infecțioase.

 

”Acțiunea de vaccinare antirabică a carnasierelor, se face pe animale identificate și trebuie să respecte cerințele din Anexa III a Regulamentului 576/2013. Identificarea (microciparea) câinilor este obligatorie (propretarii sau detinatorii de caini, persoane fizice sau juridice, au obligația identificarii acestora prin microcipare). Fiecare proprietar trebuie să asigure tot sprijinul medicului veterinar de liberă practică împuternicit în vederea acțiunii de microcipare a câinilor și vaccinarea acestora, având în vedere că rabia (turbarea) este o boală transmisibilă de la animale la om, incurabilă – operațiunea de vaccinare este gratuită, costul vaccinului este suportat de la bugetul de stat iar costul microcipului este suportat de către proprietar. Refuzul proprietarilor de a supune câinii acțiunii de microciare și vaccinare antirabică sau neacordarea sprijinului necesar pentru efectuarea acestor operațiuni , constituie contravenție și se sancționează conform HG. Nr. 984/2005, cu modificările și completările ulterioare”, spune Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș.

 

 

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.