- Sunday, 13 November 2022
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 3823
Deschis în toamna lui 2019, Spitalul de la Mioveni este singurul spital de stat ridicat de la zero în ultimii 32 de ani. Un spital ultramodern, cu condiții și dotări ca în Vest. Un vis devenit realitate pentru comunitate grație eforturilor impresionante și constante ale primarului Ion Georgescu. Iar spitalul de la Mioveni nu încetează să surprindă plăcut.
Recent, o echipă a TVR Internațional, condusă de jurnalista Ana Maria Ghiur, a realizat un reportaj amplu la Spitalul de la Mioveni pentru emisiunea ”Investiți în România”.
Doctorul Mircea Stoian, managerul Spitalului de la Mioveni, le-a spus jurnaliștilor de la TVR Internațional cum la spital au venit medici de la toate centrele universitare din țară, precum și medici care profesaseră peste hotare și au revenit acasă. Managerul Mircea Stoian a făcut referiri și la cât de importantă este dezvoltarea telemedicinei în România
”Eu consider că suntem cu toții o familie aici la Spitalul Mioveni”, spune managerul Mircea Stoian.
Spitalul de la Mioveni înseamnă în cifre: 38 de medici, 6 etaje, 250 de paturi, 4 săli de operații, o sală de naștere şi una de angiografie, specialități precum: anestezie terapie intensivă, ortopedie, chirurgie, chirurgie vasculară, medicină internă, neurologie, radiologie, un compartiment de primiri urgențe, un laborator de analize, o secție de pediatrie şi în curând, una de cardiologie.
Construcția a durat 3 ani. Spitalul este dotat cu echipament modern de ventilație şi de filtrare a aerului. În plus, orice risc de infecție nosocomială este redus la zero. Doctorul Alexandru Iacobescu, directorul medical al Spitalului Mioveni, le-a vorbit jurnaliștilor despre sistemele de protecție pentru prevenirea riscurilor de infecție nosocomială.
”Spitalul înseamnă 18.000 de metri pătrați, o investiție de 68 milioane de euro, dintre care 30 de milioane de euro înseamnă numai investiții în aparatură. Sursele de finanțare la vremea respectivă au fost un proiect PNDR 2, un împrumut și sursele de finanțare proprii. Spitalul este proiectat să reziste și la un cutremur de 9,4 grade pe scara Richter. Anul viitor vor începe lucrările la o clădire unde va fi secția de recuperare. Vrem ca spitalul de la Mioveni să fie precum cele din Germania și Franța, unde după externare pacienții nu sunt trimiși acasă, ci merg în zona de recuperare”, precizează primarul Ion Georgescu.
”La Spitalul Mioveni te simți împlinit ca medic”
O parte din necesarul de energie este produsă prin panourile montate pe acoperiș. Spitalul este digitalizat și în toate secțiile există dispozitive de comunicare audio-video.
”Spitalul de la Mioveni oferă tot ce își poate dori un anestezist, adică săli de anestezie moderne cu aparate de anestezie moderne, monitorizare permanentă a pacientului, o secție de Terapie Intensivă modernă, cu monitoare la fiecare pat”, a declarat doctorul Adrian Ciocănea, medic primar ATI.
Cei de la Mioveni spun că așa arată normalitatea în care își doresc să profezeze. Medicii Andreea şi Bogdan Prunaru sunt cel mai bun exemplu pentru cei care vor să se reîntoarcă în România. În anul 3 de rezidenţiat au luat calea străinătăţii, lucrând la un spital din Irlanda, dar decizia de a reveni şi de a profesa în ţara natală a învins, în cele din urmă. ”Ne-a plăcut mult comunicarea fluentă de la spitalul din Irlanda, o comunicare foarte bună pe care o vedem și la Mioveni. Suntem foarte mulțumiți aici”, a declarat medicul Bogdan Prunaru.
”Spitalul de la Mioveni e un spital cu un potențial fantastic, un spital în care te simți împlinit ca medic. Mă simt acasă aici și nu am niciun motiv să plec peste hotare”, precizează doctorul Gigel-Guiță Alexandru, medic primar ATI.
Popular Articles
- Most read
Publicitate