- Monday, 07 November 2022
- Written by FINANCIARPRESS.RO
- Hits: 469
Potrivit Codului muncii, salariații din țara noastră, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, primesc liber pe 30 noiembrie - Sfântul Andrei și 1 decembrie - Ziua Națională a României. În cazul în care salariații sunt nevoiți să lucreze în aceste zile libere, angajatorii trebuie să-i recompenseze. Pentru acest an, Guvernul a stabilit ca bugetarii să aibă liber și în 2 decembrie, aceștia bucurându-se astfel de o minivacanță de cinci zile.
30 noiembrie, zi în care se sărbătorește Sfântul Andrei, și 1 decembrie, Ziua Națională a României, sunt, potrivit Codului muncii, zile nelucrătoare, în care salariații, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, primesc liber.
Chiar dacă, prin Codul muncii, este stabilit că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, anumite categorii de angajaţi trebuie să se prezinte la muncă şi în aceste zile.
Concret, vorbim aici despre cei ce lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
În cazul acestor angajați, angajatorii trebuie să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător (în următoarele 30 de zile). Dacă, din motive justificate, nu li se pot acorda zile libere, se va acorda un spor la salariu (pentru zilele legale de sărbătoare lucrate) ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, conform Codului muncii.
Angajatorii care nu acordă timp liber în zilele de sărbătoare legală sau nu recompensează munca în aceste zile pot primi amenzi de până la 10.000 de lei.
Popular Articles
- Most read
Publicitate