drug-testing.jpgPe fondul creșterii consumului de droguri din ultima perioadă, în special în rândul tinerilor, parlamentarii propun, printr-un proiect de lege pus în dezbatere la Senat, ca polițiștii să poată face controale în școli sau facultăți, pentru a vedea dacă elevii ori studenții au consumat droguri. Controalele vor fi făcute fie în cadrul unor acțiuni inițiate de polițiști, fie la solicitarea directorilor de școală. În plus, se dorește înăsprirea sancțiunilor pentru cei ce produc, extrag, transportă, distribuie etc. alte substanțe decât drogurile clasice, care au capacitatea de a produce efecte psihoactive, numite, în mod curent, etnobotanice. Concret, se dorește introducerea unei prevederi ce stabilește ca școlile și universitățile să includă în contractul educaţional sau în contractul de studii universitare prevederi referitoare la obligaţia elevilor ori studenților de a se supune recoltării non-invazive a probelor biologice în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive, la solicitarea poliţiştilor.
 
Pentru a face aceste verificări, poliţiștii vor putea face, din oficiu sau la sesizarea/ solicitarea conducătorilor școlilor ori ai universităților, controale tematice/ inopinate în cadrul acestora, pentru testarea non-invazivă a elevilor și studenților, prin care să se vadă dacă aceștia au consumat sau nu substanţe psihoactive.
 
Dacă în urma controlului un elev este depistat pozitiv, poliţia va informa părinţii sau tutorele legal, în vederea exprimării acordului pentru prelevarea de probe biologice pentru stabilirea tipului de substanţă psihoactivă depistată. În cazul studenților, poliţia informează părinţii ori tutorele legal şi solicită acordul persoanei pentru prelevarea de probe biologice.
 
Dacă rezultatele testelor indică prezenţa în sânge a drogurilor, elevii și studenții vor putea fi incluși într-un program integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.