elevi-gimnaziu.jpgÎn cazul în care propunerea din proiectul legii Educației pentru Învățământul preuniversitar va rămâne în această formă și va intra în vigoare, părinții vor afla cu cât contribuie statul la finanțarea copilului/copiilor lor la școlile private la care acesta sau aceștia sunt înscriși.
 
Școlile particulare acreditate primesc finanțare și de la stat, pe lângă banii pe care îi plătește fiecare părinte la înscriere. În prezent școlile nu sunt obligate să publice, în contractul încheiat cu părinții, suma primită de la stat. Se precizează doar că finanțarea se face în baza și în limitele costului standard per elev, după metodologia elaborată de Ministerul Educației.
 
Potrivit articolului 60 din actuala lege a Educației, “unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional acreditate sunt sprijinite de stat, condițiile fiind stabilite prin hotărâre a Guvernului”.
 
În noul proiect de lege a Educației pentru Învățământul Preuniversitar, aflat în dezbatere publică până în data de 24 august, se propune ca părinții să fie înștiințați despre suma primită de la bugetul de stat pentru școlarizarea copiilor lor la școli private.
 
Prevederile sunt în articolul 108, alineatul 5: „În învăţământul preuniversitar particular, taxele de şcolarizare se stabilesc de consiliul de administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ, în condiţiile legii. La publicarea taxelor de școlarizare, precum și în contractul încheiat cu părinții, este obligatorie precizarea sumei care este acoperită prin finanțarea acordată de la bugetul de stat”.
 
Finanțarea școlilor particulare acreditate se face în condiții similare cu cele de la școlile de stat, acestea primind costul standard per elev pe principiul stipulat în Legea Educației conform căruia „finanțarea urmează elevul”.
 
De remarcat, recent ministrul Educației a făcut referire la costul standard primit de școli și a spus că “nu acoperă (…) nici măcar cheltuielile materiale”, în contextul în care prețurile la energie și alte utilități au crescut considerabil în această perioadă.
 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.