evaziune.jpgLegislația muncii va fi completată în viitorul apropiat cu o nouă reglementare privind formarea profesională a salariaților. Schimbarea se regăsește într-o propunere legislativă înregistrată recent la Senat, ce are la bază transpunerea unor directive europene, însă modificarea este dictată ca urmare a unei hotărâri a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din decembrie 2021.
CJUE a stabilit, anul trecut, într-o cauză care a vizat o speță din România, că timpul petrecut de un salariat la un curs de formare profesională care i-a fost impus de angajator constituie timp de lucru, chiar dacă are loc în afara locului obișnuit de muncă, respectiv la sediul furnizorului de servicii de formare, în afara programului de lucru și dacă, în acest răstimp, angajatul nu își exercită atribuțiile obișnuite. 
 
Ca urmare a acestei hotărâri, prin propunerea legislativă se urmărește completarea Codului muncii cu următoarea prevedere: "Participarea la programele de formare profesională inițiate de angajator se realizează în cursul programului de lucru, atunci când este posibil și reprezintă timp de muncă, în condițiile respectării dispozițiilor legale privind timpul de muncă și perioadele de repaus, cu excepția cazului în care formarea profesională are ca rezultat obținerea, menținerea sau reînnoirea unei calificări profesionale și dacă angajatorul nu este obligat prin legi speciale sau prin contractele colective de muncă aplicabile să ofere salariatului respectiva calificare profesională."

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.