- Tuesday, 03 May 2022
- Written by FINANCIARPRESS.RO
- Hits: 587
Ca regulă generală, cei ce vor să-și schimbe, din varii motive, numele ce apare în actele de stare civilă pe cale administrativă trebuie să publice o cerere făcută în acest sens în Monitorul Oficial, partea a III-a. Totuși, printr-o lege ce se aplică de luni, persoanele care cer de-acum schimbarea numelui din cauza faptului că un reprezentant al statului, fie din neatenție, fie pentru că nu cunoștea regulile aplicabile din domeniu, l-a greșit atunci când l-a scris într-un certificat de stare civilă scapă de unul dintre pașii necesari anterior pentru această acțiune, respectiv nu mai sunt obligați să publice cererea în Monitorul oficial.
Mai exact, Legea 105/2022, care a intrat în vigoare recent și care aduce o serie de schimbări Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, stabilește că, de-acum, “cererea de schimbare a numelui întemeiată în baza dispozițiilor art. 41^1 alin. (2) lit. c) este exceptată de la publicare”.
La articolul 41^1, Legea 105/2022 stabilește cazurile în care sunt considerate ca întemeiate cererile de schimbare a numelui. Apoi, la litera c) a alineatului (2) din articolul amintit, legea prevede că o astfel de situație este și atunci “când, din neatenția ofițerilor de stare civilă ori ca urmare a necunoașterii reglementărilor legale în materie, au fost efectuate mențiuni greșite în registrele de stare civilă ori au fost eliberate certificate de stare civilă cu nume eronate, în baza cărora au fost eliberate alte acte”.
Popular Articles
- Most read
Publicitate