- Monday, 21 March 2022
- Written by FINANCIARPRESS.RO
- Hits: 648
Regulile pentru acordarea serviciilor specializate integrate de sănătate, educație și sociale pentru persoanele cu tulburări de autism vor fi modificate luni în baza unei legi noi.
Este vorba de Legea 58/2022, care a apărut în Monitorul Oficial și care va intra în vigoare în data de 21 martie 2022. Aceasta va veni cu ajustări la Legea 151/2010.
O primă modificare este că printre serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale se vor număra, de-acum, și cele de fizioterapie sau alte intervenții specializate. Totodată, se va stabili expres că unitățile specializate sunt unitățile sanitare publice sau private, unităţile de servicii de sănătate conexe actului medical pentru persoanele cu tulburări de autism (inclusiv tulburările asociate) și structurile publice sau private de servicii sociale.
O a doua modificare ține de lista specialiștilor care se vor putea ocupa de furnizarea serviciilor spcializate integrate. Astfel, lista va fi extinsă și va cuprinde medici de familie, medici specialişti, asistenţi sociali, psihologi acreditaţi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, logopezi, analiști comportamentali, kinetoterapeuţi, fiziokinetoterapeuţi, profesori de cultură fizică medicală, psihopedagogi speciali, terapeuţi ocupaţionali, psihologi atestaţi în terapii bazate pe evidenţe ştiinţifice care şi-au dovedit eficacitatea în evaluarea şi intervenţiile în TSA, consilieri psihologici, psihopedagogi, cadre didactice, manager de caz și alţi specialiști în domeniu.
În același timp, se va stabili clar că sunt recunoscuți ca furnizori de servicii conexe actului medical pentru persoanele cu tulburări de autism (şi tulburări asociate) unităţile medico-sanitare publice sau private care desfășoară activități conexe actului medical, cabinetele de liberă practică pentru servicii publice conexe actului medical, ONG-urile și instituțiile publice care furnizează servicii conexe actului medical.
Altă modificare este că depistarea activă o va face medicul de familie, în condițiile în care legea prevede acum doar că aceasta se face la copiii cu vârste de până la trei ani. Plus că va apărea o precizare expresă că toate persoanele cu tulburări de autism beneficiază gratuit de serviciile specializate integrate de sănătate.
Popular Articles
- Most read
Publicitate