lipanDin această săptămână, râurile de munte din Argeş sunt mai bogate cu o specie dispărută din multe râuri ale României: lipanul. Asociația Aqua Crisius a reintrodus cu succes 500 de exemplare de lipan. Lipanul este una dintre cele mai apreciate specii de pești din apele montane ale României, pentru care pescuitul este interzis de peste 10 ani, din cauza riscului major de dispariție. Ultimele luni au mai însemnat repopularea cu 3.500 de puieți de păstrăv indigen și 23.000 de icre embrionate de păstrăv autohton, în cadrul a ceea ce gestionarii, Aqua Crisius și Ocolul Silvic Carpathia, își doresc să fie implementarea unui management piscicol de calitate în munții Făgăraș.

 

Activitățile de creștere a populației de pești în râurile de munte au continuat și în ultimele luni. Asociația Aqua Crisius a întreprins o serie de repopulări, cea mai importantă fiind cea cu lipan, în sud-estul munților Făgăraș. La o evaluare recentă specialiștii au confirmat că peștii s-au adaptat și că le merge bine, ținând cont de ritmul lor de creștere, urmând ca la începutul lunii iunie să suplimenteze efectivele de lipan cu încă 1.500 de exemplare de 11-14 cm lungime fiecare.

 

Specie protejată din 2010, lipanul este un pește de apă dulce din familia Salmonidae, asemănător cu păstrăvul și trăiește în zona inferioară a râurilor repezi de munte.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.