- Wednesday, 28 April 2021
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 933
Din această săptămână, râurile de munte din Argeş sunt mai bogate cu o specie dispărută din multe râuri ale României: lipanul. Asociația Aqua Crisius a reintrodus cu succes 500 de exemplare de lipan. Lipanul este una dintre cele mai apreciate specii de pești din apele montane ale României, pentru care pescuitul este interzis de peste 10 ani, din cauza riscului major de dispariție. Ultimele luni au mai însemnat repopularea cu 3.500 de puieți de păstrăv indigen și 23.000 de icre embrionate de păstrăv autohton, în cadrul a ceea ce gestionarii, Aqua Crisius și Ocolul Silvic Carpathia, își doresc să fie implementarea unui management piscicol de calitate în munții Făgăraș.
Activitățile de creștere a populației de pești în râurile de munte au continuat și în ultimele luni. Asociația Aqua Crisius a întreprins o serie de repopulări, cea mai importantă fiind cea cu lipan, în sud-estul munților Făgăraș. La o evaluare recentă specialiștii au confirmat că peștii s-au adaptat și că le merge bine, ținând cont de ritmul lor de creștere, urmând ca la începutul lunii iunie să suplimenteze efectivele de lipan cu încă 1.500 de exemplare de 11-14 cm lungime fiecare.
Specie protejată din 2010, lipanul este un pește de apă dulce din familia Salmonidae, asemănător cu păstrăvul și trăiește în zona inferioară a râurilor repezi de munte.
Popular Articles
- Most read