- Thursday, 14 January 2021
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 2088
Până joi 14 ianuarie, Phileas Fogg, eroul din „Ocolul Pământului în 80 de zile”, era pentru mine un exemplu de punctualitate. Însă Cristian Gentea, primarul Piteştiului, l-a depăşit ca punctualitate. La ora 12 trecute fix, peste 30 de jurnalişti au fost invitaţi să facă un ocol în… autobuz şi puţin pe jos al unor mari probleme ale Piteştiului, a se citi investiţii majore cu nereguli deloc minore. Iar primarul Cristian Gentea a venit cu mai bine de 10 minute înainte de întâlnirea cu presa. Ce bine ar fi dacă şi alţi aleşi locali din Argeş ar fi la fel de punctuali…
Revenind, nu la oile noastre, ci la problemele noastre, prima oprire a autobuzului plin aproape ochi cu jurnalişti a fost undeva în spatele fostului Cinema Dacia din cartierul Craiovei, acolo unde sunt instalate trei dintre cele 67 de containere ecologice îngropate şi pline de probleme, a se citi apă. Containere ce au costat din bani publici, împreună cu maşina gen Star Trek ce le ridică, aproape un milion de euro.
Containere înecate, nu îngropate
Numai că firma Pop Industry din Slatina a dat dovadă de lipsă de profesionalism. După cum spunea primarul Gentea, chesoanele din gropile betonate unde stau containerele trebuia să fie impermeabile. Numai că în realitate apa bălteşte. Şi am văzut asta şi la o demonstraţie de ridicare a unui container. Sub el se formase un mic bazin sui-generis şi deloc normal. Ca să nu mai vorbim de faptul că maşina de ridicat pubele s-a opintit mult până să ridice containerul, deşi are tot felul de dotări futuriste, de la senzori, până la comenzi speciale pe bord. Şi deşi containerul trebuia ridicat în vreo 120 de secunde, conform contractului, a fost ridicat în vreo cinci minute. În loc de Star Trek, am văzut Star Chix… Iar în timp ce containerul era în aer, un câine de dimensiuni liliputane s-a eliberat de necesităţile fiziologice pe una dintre pubele. Măcar lui i-a fost utilă pubela, dacă piteştenilor încă nu le e din cauză de… infiltraţii.
Culmea e că după ce primarul i-a anunţat pe cei din Slatina că vine presa, au început şi lucrările de reparaţii la cele 67 de containere cu probleme. Iar acolo unde nu se va putea repararea lor, acestea vor fi înlocuite, fiind în perioada de garanţie.
Cum era să fie renovat Bazinul Olimpic cu calorifere din fontă revopsite
Şi dacă tot am văzut containere înecate, şi nu îngropate, următorul popas a fost tot o zonă cu apă, şi vorbesc aici de Bazinul Olimpic Piteşti, unde e în plină mişcare un proiect amplu de renovare cu fonduri europene. Numai că şi aici „băltesc” problemele. Nu, nu vă gândiţi că primarul Cristian Gentea ar fi intrat la apă. Nici nu avea cum. Bazinele erau goale şi decopertate. Ca şi în cazul jenantului şi inutilului proiect de regenerare urbană a Piteştiului, semnat pe vremea fostului etern primar Tudor Pendiuc, proiect realizat de o firmă din Cluj şi proiectul pentru bazin a fost făcut cu o firmă aflată undeva departe de Piteşti, tocmai la Iaşi. O firmă ce nu ştie realitatea din teren. Iar dovada e că proiectul a fost făcut prost. Şi după ce a devenit primar al Piteştiului, Cristian Gentea a început să verifice la sânge proiectul de 16 milioane de lei ce trebuia finalizat în iunie 2022. Însă faţă de alţi foşti edili, Cristian Gentea a avut reacţie. Şi a cerut clar să fie remediate mai multe erori. Cum ar fi aceea că în proiect era prevăzută doar revopsirea caloriferelor antice din fontă (vechi de peste trei decenii) şi nu înlocuirea lor, cum ar fi normal. Până la urmă vor fi înlocuite.
Rugina, la ea acasă pe ţevile Bazinului Olimpic
O altă neregulă era aceea că gurile de aerisire de la bazinul mare erau trecute în proiect pe pereţii laterali, şi nu pe fundul bazinului, cum era logic. Alţi bani, altă modificare.
Am fost cu primarul Cristian Gentea şi la subsol, iar atmosfera de acolo nu ne-a dus cu gândul la Misterele Parisului de Eugene Sue, ci la Misterele Piteştiului. Un miros greu, ţevi vechi de peste 30 de ani, infiltraţii prin pereţi şi ţevi ruginite. Ţevi ce dacă nu ar fi înlocuite ar putea produce oricând o inundaţie. Însă vor fi înlocuite.
Ocolul Piteştiului în 80 de minute şi trei mari probleme s-a încheiat la viitoarea Piaţă a Primăriei, acolo unde plăcile din granit aduse din India şi China au stârnit nemulţumirea a destui piteşteni, deşi constructorul a dat asigurări că plăcile sunt anti-alunecare.
Una peste alta, faptul că primarul Cristian Gentea a invitat presa in corpore pe teren să vadă mai multe proiecte cu probleme e un plus, un exemplu de altfel de comunicare. Iar sincer să fiu, eu de abia aştept viitoarea plimbare fructuoasă prin cartierele Piteştiului. Un nou circuit printre alte probleme.
Popular Articles
- Most read
Publicitate